Nagyvilág

Vaclav Klaus újra nekivág

Václav Klaus cseh államfő hivataloson bejelentette, hogy indul a jövő év elején esedékes elnökválasztáson.

A 66 éves polgári demokrata politikusnak egyelőre nincs ellenfele, helyi megfigyelők és a média szerint jó esélye van arra, hogy újabb öt évre ő legyen a Cseh Köztársaság elnöke. Eddig csupán a szociáldemokraták és a kommunisták jelezték, hogy saját jelöltet kívánnak indítani az elnökválasztáson. Nevek egyelőre nem merültek fel.

Václav Klaus, akit négy éve, 2003. február 28-án választottak meg államfővé, a rendszerváltás utáni cseh politikai élet egyik legfontosabb és meghatározó személyisége. Volt már pénzügyminiszter (1990–1992), kormányfő (1992–1998), képviselőházi elnök (1998–2002), s megalakulásától 2002 decemberéig az ország egyik legerősebb pártját, a Polgári Demokratikus Pártot (ODS) is ő vezette. A pártnak államfőként is tiszteletbeli elnöke.

Államfővé választása óta Klaus stabilan vezeti a legnépszerűbb cseh politikusok listáját, s tevékenységével a csehek mintegy 80 százaléka elégedett. Csehországban egyébként már hagyományosan is nagy tisztelet övezi az államfői tisztséget.

A politikus az utóbbi években különösen az Európai Unió mai működési mechanizmusának bírálatával, a szorosabb integráció és az európai alkotmány elutasításával tűnt ki. Klaus nevét a kilencvenes években elsősorban a cseh gazdasági reform sikereivel, illetve problémáival összefüggésben ismerte meg a világ, s ő bábáskodott az önálló Cseh Köztársaság bölcsőjénél is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik