Nagyvilág

Muzulmán szélsőségesek lefejeztek egy pakisztáni tanárt

Feltételezett muzulmán szélsőségesek lefejeztek egy tanárt Pakisztán Dél-Vazirisztán tartományában, az afgán határ közelében, mert az illető állítólag az Egyesült Államok javára kémkedett.

Egy zsákban találták meg az áldozat holttestét egy út mellett, Dzsandola város közelében. Gyilkosai cédulát helyeztek el a zsákban, arra írták fel kivégzésének állítólagos okát – közölte szerdán egy névtelenül nyilatkozó helyi tisztségviselő.

A szóban forgó térséget nomád pastu törzsek lakják, amelyek rendszeresen átjárnak nyájaikkal, csordáikkal a nagyrészt ellenőrizetlen, pontatlanul kijelölt határon. A nehezen ellenőrizhető magashegyi térség a fanatikus szunnita muzulmán tálibok (Afganisztán korábbi urai) fő erődítménye. Feltételezések szerint itt rejtőzködnek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyes újjászerveződött csoportjai is.

Az utóbbi években több tucat embert öltek meg ebben a térségben azzal a váddal, hogy az illetők Washington számára kémkedtek vagy együttműködtek “az amerikai igényeket kiszolgáló” pakisztáni kormánnyal. Három tálib harcos életét vesztette, további három pedig megsebesült kedden afgán kormánykatonákkal és a NATO helyi erőivel vívott tűzharcban a dél-afganisztáni Zábul tartományban – közölte szerdán egy helyi kormánytisztviselő. Mint mondta, a tálibok kezdeményezték a csatározást: tüzet nyitottak egy afgán katonai konvojra a tartomány Argandab körzetében. A helyi vezető nem említette, hogy a kormányerőknek és a NATO-alakulatnak is lettek volna veszteségei.

Előre bejelentett tavaszi offenzívájukra készülve a tálibok ezer öngyilkos merénylőt küldtek Afganisztán eddig viszonylag nyugodt északi részébe. A tálibok egyik, titkos helyen tartózkodó parancsnoka, Hajatullah Hán molla közölte ezt műholdas telefonon egy nyugati hírügynökség tudósítójával, egy nappal az amerikai hadsereg észak-afganisztáni (bagrami) támaszpontja ellen intézett robbantásos merénylet után. Legkevesebb 23 ember vesztette életét az öngyilkos merényletben, de a támadás tulajdonképpeni fő célpontja, a támaszponton tartózkodó Dick Cheney amerikai alelnök hivatalos amerikai közlés szerint egy pillanatig sem volt veszélyben.

A tálibok már korábban is jelezték, hogy kétezer öngyilkos merénylőjük áll készenlétben a tavaszi hadjáratra, s még több van “felkészítés alatt”, de arról eddig nem volt szó, hogy ezek egy részét az eddig nagyrészt nyugalmas északi országrészben vetik be. A tálib harci cselekmények és merényletek a korábbiakban a déli, délkeleti országrészre összpontosultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik