Nagyvilág

Bocsánatot kért a boszniai szerb kormány

Bocsánatot kért az 1992-95-ös boszniai háború áldozatainak hozzátartozóitól és a túlélőktől a boszniai szerb kormány szerdán.

“A Boszniai Szerb Köztársaság a legmélyebb sajnálatát fejezi ki a legutóbbi boszniai háborúban a nem szerb nemzetiségű lakosság ellen elkövetett bűntettekért és elítéli mindazokat, akik részt vettek e bűntettek elkövetésében” – áll a boszniai szerb kormány közleményében.

A bocsánatkérés előtt két nappal a ENSZ Nemzetközi Bírósága Hágában népirtásnak minősítette az 1995-ös srebrenicai mészárlást, amelynek nyolcezer nem szerb nemzetiségű lakos esett áldozatául. Milorad Dodik boszniai szerb miniszterelnök kijelentette: az ítélet jó lehetőséget kínál az ország minden nemzetisége és minden állampolgára számára, hogy maga mögött hagyjon egy szerencsétlen korszakot, és a jövő, valamint kölcsönös bizalom építése felé forduljon.

Ismét felhívta a srebrenicai mészárlás fő vádlottjait, a hágai törvényszék által körözött Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt és Ratko Mladic volt katonai parancsnokot, hogy “az összes szerb érdekében” adják fel magukat. A boszniai háborút lezáró daytoni egyezmény eredményeként a volt jugoszláv tagköztársaság Bosznia-Hercegovina területén két entitásból álló államalakulat, a Bosnyák-Horvát Föderáció és a Boszniai Szerb Köztársaság jött létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik