Nagyvilág

Chávez államosítja a külföldiek olajmezőit

Hugo Chávez venezuelai elnök hétfőn aláírta azt a rendeletet, amelynek alapján átveszik az ellenőrzést az Orinoco folyó térségében lévő, eddig amerikai, francia, norvég és brit vállalatok által működtetett olajmezők felett.

A törvényerővel bíró rendelet értelmében olyan vegyesvállalatokat hoznak létre a négy nagy olajkitermelő projektet a 90-es évek közepétől működtető British Petroleummal (brit), Exxon Mobillal (amerikai), Chevronnal (amerikai), ConocoPhillipsszel (amerikai), Totallal (francia) és Statoillal (norvég), amelyben a venezuelai állami olajtársaságnak (PDVSA) minimum 60 százalékos részesedése lesz.

Chávez közölte, a törvény hamarosan megjelenik a kormány hivatalos közlönyében, és a külföldi olajtársaságoknak négy hónapja lesz arra, hogy tárgyaljon a PDVSA-val, és döntést hozzon arról, hogy kisebbségi tulajdonosként csatlakozik-e a vegyesvállalathoz.

Azt nem tudni, hogy a kormány miként fogja finanszírozni megnövelt részesedését a projektekből, amelyekbe a külföldi cégek eddig mintegy 17 milliárd dollárt fektettek be. Az állam az utóbbi hetekben ésszerű kárpótlásban részesítette az államosítás által érintett cégeket, amelyek azonban más szektorban működnek, és az olajiparhoz képest jóval szerényebb értéket képviselnek.

Az említett térségben napi 600 ezer hordó kőolajat hoznak felszínre, majdnem egyötödét az összvenezuelai napi 3,3 millió hordós kitermelésnek. Az Orinoco térségében becslések szerint 316 milliárd hordó olajat rejt a föld mélye, és csak itt működnek külföldi vállalatok, a többi olajmező állami kézen van 1999 óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik