Nagyvilág

Moszkva aggódik Irán sorsa miatt

Moszkvát aggasztják az Irán esetleges megtámadására tett célzások, miután Dick Cheney amerikai alelnök a napokban ezzel fenyegetőzött - fejtette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn.

“Azok a jóslatok és utalások, amelyek az Irán elleni csapásmérést feszegetik egyre gyakoribbak, ami aggasztó” – jelentette ki Lavrov, hozzáfűzve, hogy az ehhez hasonló megjegyzések nem segítik elő a tárgyalások felújítását az ázsiai ország atomprogramjáról.


Minden lehetőség fennáll

Az orosz diplomácia vezetője megemlítette: ezekkel az elképzelésekkel előállók közé tartozik az amerikai alelnök is, aki múlt héten tett ausztráliai látogatása során nem zárta ki a katonai csapásmérés lehetőségét sem.


Cheney az ABC amerikai televíziónak a hét végén úgy nyilatkozott, hogy “minden megoldási lehetőség az asztalon van”, miután Irán az ENSZ által megszabott határideig nem állította le urándúsítási tevékenységét. Cheney az interjúban három alkalommal is kijelentette, hogy Washington “semmilyen lehetőséget sem zár ki”, és ezzel az alelnök az iráni atomválság lezárásának katonai megoldására célzott.


Kudarcot vallott a diplomácia


Cheney a nyilatkozatban ugyanakkor leszögezte, mint azt az amerikai kormányzat is váltig hangoztatja, hogy az Egyesült Államok a probléma rendezését diplomáciai eszközökkel akarja elérni, de egyben figyelmeztetett is: minden megoldás továbbra is nyitott annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert.

Cheney szavainak elhangzása után nem sokkal Manusehr Mohammadi iráni külügyminiszter-helyettes azt hangoztatta, hogy Irán akár háborúra is kész nukleáris programjának megvédéséért, ugyanakkor hajlandó feltétel nélkül tárgyalni az Egyesült Államokkal. Szerinte egy újabb ENSZ biztonsági tanácsi határozat nem fogja megfékezni az atomprogramot.


Még több atomerőművet építenek


Irán hajthatatlanságát bizonyítja, hogy hétfőn egy parlamenti bizottság elfogadta azt a kormányzati előterjesztést, amely szerint a következő költségvetési évben 1,4 milliárd dollárnak megfelelő összeget kell fordítani atomerőművek építésére, illetve atomerőművi személyzet képzésére. A jogszabály életbe lépéséhez még szükség van a teljes parlament jóváhagyására és az Őrök Tanácsának áldására. (Ez utóbbi testület ellenőriz minden törvényt abból a szempontból, hogy megfelel-e az ország iszlám alkotmányának.) Irán már korábban jelezte, hogy húsz atomerőmű építését tervezi a következő két évtizedre.


Irán váltig állítja: a nemzetközi jog, azon belül az atomsorompó-szerződés biztosítja azt a jogát, hogy uránt dúsítson, s ezzel fűtőanyagot biztosítson atomerőművei számára. A Nyugat szerint Teheránnak előbb meggyőzően bizonyítania kell, hogy kizárólag békés célokra akarja használni a nukleáris energiát, s csak azután élhet ezzel a jogával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik