Nagyvilág

Megbetegedett az iraki államfő

Dzsalal Talabani iraki elnök és orvosi vizsgálatra a szomszédos Jordániába utazott - közölte vasárnap este az államfő hivatala, hozzátéve, hogy "aggodalomra nincs ok".

A 74 éves elnök egészségi állapotáról a szűkszavú közlemény mindössze annyit mond, hogy Talabani “az elmúlt napok folyamatos, kemény munkája következtében” betegedett meg. A (kurd) politikus szombaton még a kurdisztáni Szulejmáníjában találkozott Zalmay Khalilzad amerikai nagykövettel és Maszud Barzanival, az észak-iraki önálló kurd régió vezetőjével.

Egy névtelenül nyilatkozó orvos elmondta, hogy az elnök eszméletlen volt, amikor Szulejmáníjában beszállították a kórházba. Miután az orvosok stabilizálták az állapotát, azt javasolták, hogy utazzon Jordániába teljes körű orvosi kivizsgálásra.


Talabani pártjának, a Kurdisztáni Hazafias Szövetségnek (PUK) egyik tisztviselője az AP-vel közölte, az elnökkel a múltban, évtizedekre visszanyúlóan is előfordult, hogy a kimerültségtől elájult. A PUK egy meg nem nevezett magas rangú vezetője azt AFP-nek azt mondta, hogy az elnöknek veseproblémái vannak, vizeletének karbamid-(urea)szintje rendkívül magas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik