Nagyvilág

Súlyos vonatbaleset Nagy-Britanniában

Az utóbbi évek legsúlyosabb vonatbalesete történt péntek éjjel az északnyugat-angliai Cumbria grófságban, ahol kisiklott a Virgin vasúttársaság Londonból a skóciai Glasgow-ba tartó szerelvénye.

A szombat délelőtti végleges adatok szerint a szerencsétlenségnek egy halálos áldozata van: egy 80 éves női utas vesztette életét. Kórházi kezelésre a 180 utas közül 22-en szorultak; ötnek az állapota súlyos, illetve életveszélyes. A válságos állapotban lévők között van a mozdonyvezető is, akin hajnalban életmentő műtétet hajtottak végre. A rendőrség szerint további több tucat könnyebb sérültet a helyszínen láttak el.

A brit királyi légierő négy Sea King helikoptert vezényelt a nehezen megközelíthető helyszínre, ahonnan közúton a legközelebbi kórház másfél órányira van. A baleset Sir Richard Branson nagyvállalkozó Virgin Trains nevű vonattársaságának szerelvényét érte, amely a brit főváros Euston pályaudvaráról a skóciai Glasgow-ba tartott. A Virgin Trains ezen a vonalon korszerű, olasz gyártmányú Pendolino szerelvényeket közlekedtet, amelyek 200 kilométeres sebességre képesek. A Pendolino szerelvények egybe nyíló kocsijait csuklós szerkezet köti össze, vagyis a vonatok gyakorlatilag egyterű járművek.

A társaság része a Branson által kiépített Virgin vállalatbirodalomnak, amely a repüléstől a lemezforgalmazáson át a vasúti és pénzügyi szolgáltatásokig szinte minden területen jelen van.

A mentőalakulatok szombat reggeli jelentései szerint a vonat mind a kilenc kocsija kisiklott, felborult és lecsúszott a vasúti töltésen. Szakértők szerint a szerelvények erős szerkezeti felépítését dicséri, hogy a vagonok nem roncsolódtak össze, és ennek köszönhetően a szerencsétlenség nem járt még sokkal súlyosabb emberáldozattal. Egy rendőri illetékes szerint “csodával határos”, hogy csak egy utas halt meg a baleset következtében.

A roncsból kimenekített utasok elmondása szerint úgy tűnt, hogy a hozzávetőleg 150 kilométeres sebességgel haladó expressz valaminek nekiment a nyílt pályán, mielőtt letért volna a vágányokról. A kocsik rendkívül heves rázkódásba kezdtek, mind jobban kilengtek, majd felborultak. A szombati szakértői elemzések szerint ez a jelenség nagy valószínűséggel váltóhibára utalhat. Az Anglia nyugati partvidékén végighúzódó, 640 kilométeres fő vasútvonal teljes felújítása éppen jelenleg folyik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik