Nagyvilág

A palesztin elnök a segélyek felújítását kérte Párizsban

A palesztin területeket sújtó nemzetközi gazdasági blokád és a segélyembargó feloldását kérte Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton Párizsban Jacques Chirac francia államfővel folytatott tárgyalásán.

Abbász előzőleg Londonban, Berlinben és Brüsszelben járt, de egyelőre semmi jele annak, hogy az európai vezetők engednének követelésükből, miszerint az új palesztin nemzeti egységkormánynak el kell ismernie Izraelt, mielőtt újra megnyitnák a segélycsapokat.

“Bízunk benne, hogy az embargó megszűnik. Ha nem, minden próbálkozásunk hiábavaló lesz és a palesztin nép továbbra is szenvedni fog, a szankciók továbbra is kárt fognak okozni” – közölte a palesztin elnök arra az újságírói kérdésre válaszul, hogy kapott-e garanciát Chiractól a segélyezés esetleges felújítására. A palesztin nemzeti egységkormány megalakulásának várható időpontjáról nem tett említést.

Abbász elmondta, hogy “rendkívül elégedett” a francia elnökkel folytatott tárgyalásával, és Franciaország felajánlotta segítségét a palesztinok és Izrael közötti “problémák megoldásában”. Hozzátette, hogy bízik a közel-keleti békefolyamatban a hét elején Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel Jeruzsálemben tartott eredménytelen találkozója dacára. “Folytatnunk kell a munkát, hogy megoldást találjunk. Továbbra is tárgyalnunk kell az izraeliekkel. Partnerei vagyunk az izraelieknek, partnerek vagyunk a békéhez” – jelentette ki az Élysée-palotában, elengedhetetlennek mondva, hogy megállapodásra jussanak.

A találkozó előtt Chirac hangsúlyozta, hogy a palesztinoknak hitet kell tenniük az izraeli-palesztin válság két államon alapuló megoldása mellett, megbeszélésük után azonban nem nyilatkozott.

Az Európai Unió korábban üdvözölte ugyan az Abbász vezette mérsékelt Fatah és a militáns Hamász mozgalom között Mekkában kötött hatalommegosztási megállapodást, de leszögezte: csak akkor folyósítja ismét a Hamász tavalyi törvényhozási választáson aratott győzelme után leállított pénzösszegeket, ha a leendő kormány – Izrael elismerése mellett – kötelezettséget vállal arra, hogy békére törekszik a zsidó állammal.

A Hamász-kormánnyal szembeni bojkott, amelynek élharcosa az Egyesült Államok, a pénzügyi összeomlás szélére sodorta a Palesztin Hatóságot és súlyosbította a szegénységet a Gázai övezetben és Ciszjordániában. Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) csütörtöki jelentése szerint a palesztinok csaknem fele nélkülöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik