Nagyvilág

Izrael cáfolta Irán megtámadását

Izrael csak Washington jóváhagyására vár, hogy repülőgépekkel megtámadjon iráni atomlétesítményeket - írta izraeli forrásokat idézve szombaton a The Daily Telegraph konzervatív brit napilap. Vezető izraeli politikus cáfolta a hírt.

Egy magas rangú izraeli védelmi tisztségviselő Tel-Avivból telefonon elmondta a lapnak: tárgyalások folynak arról, hogy az Egyesült Államok vezette iraki koalíció “légi folyosót” biztosít az arab ország felett abban az esetben, ha Izrael úgy dönt, hogy egyoldalú akció keretében meg akarja támadni Iránt.

Efrájim Szneh izraeli védelmi miniszterhelyettes cáfolta a lapban közölt állításokat. Ezeket szerinte olyan országok terjesztik, amelyeknek érdekük elterelni a figyelmet a szankciókról, amelyeket szükséges lenne Iránnal szemben meghozniuk. “Azok, akik nem akarnak politikai, diplomáciai, gazdasági lépéseket tenni Irán ellen, a nekünk tulajdonított állítólagos akciókra akarják terelni a figyelmet” – jelentette ki a politikus az izraeli rádióban. “El akarják terjeszteni az elképzelést, miszerint mi támadást tervezünk Irán ellen, hogy kivonják magukat a teendők alól, amelyekre kérték őket” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy fordult-e Izrael kéréssel az Egyesült Államokhoz az iraki légtér használatát kérve egy esetleges Irán elleni támadáshoz, a miniszterhelyettes azt felelte: “Nem történt ilyen megkeresés, ez egyértelmű”.

Egy olyan izraeli tiszt, akinek feladata van a tervekben, közölte a lappal: “Iránra csak úgy lehet csapást mérni, hogy át kell repülni az amerikaiak ellenőrizte iraki légtéren”.

Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója csütörtökön hozta nyilvánosságra az iráni atomprogramról készített jelentését, rögzítve benne, hogy Irán nem tett eleget a Biztonsági Tanács követelésének, nem állította le a BT által megszabott február 21-i határidőig urándúsítási munkálatait. Ennek nyomán több ország sürgette a Teherán elleni nemzetközi büntetőintézkedések szigorítását, mert gyanújuk szerint atomfegyvereket fejleszt polgári célú nukleáris programja örve alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik