Nagyvilág

Kifinomultabb lett az iraki ellenállás

Két új kihívással néznek szembe az amerikai erők Irakban: a felkelők hatékonyabban tudnak helikoptereket támadni, és újfajta pokolgépeket vetnek be a halálos klórgáz felhasználásával – mondta Ray Odierno amerikai tábornok csütörtökön, kizárva, hogy a klórgázos támadások mögött iráni erők állnának.

Az Irakban állomásozó amerikai csapatok parancsnokhelyettese arról számolt be washingtoni újságíróknak videokonferencia keretében Bagdadból: az elmúlt hónapban nyolc szövetséges helikoptert lőttek le az ellenséges csoportok. Az amerikai felderítés igyekszik kideríteni, mi állhat a sikeres támadások hátterében.

Az altábornagy elmondta, hogy az utóbbi napokban több olyan férfit tartoztattak le, aki vélhetően részt vett a helikopterek ellen intézett akciókban. Feltételezhetően az al-Kaida terrorszervezettel állnak kapcsolatban – mondta.

Tájékoztatása szerint a helikopterek védelme az egyik legfontosabb feladat, mert azok nyújtanak nélkülözhetetlen légi támogatást minden földi mozgáshoz, szállításhoz.

Az újabban bevetett klórgázos pokolgépek kapcsán azt mondta, az amerikai csapatok két napja Fallúdzsa közelében egy titkos raktárra bukkantak, felhalmozott klórgázkészletekkel a felkelők egy hadiüzemében. A felkelők éppen négy, bombákkal megpakolt járművet készítettek elő újabb támadások végrehajtására.

Odierno hangsúlyozta, nincsen semmilyen arra utaló jel, hogy a klórgázos támadások mögött iráni erők állnának, illetve, hogy a pokolgépek alkotórészei Iránból származnának. Ezzel részben cáfolta azokat a tíz nappal ezelőtti, névtelen katonai forrásokból eredő információkat, hogy vezető beosztású teheráni kormányzati tisztviselők bombakészítési ismeretekkel és alapanyagokkal látják el az iraki felkelőket. Az altábornagy leszögezte: nincs bizonyíték arra – mint azt korábban névtelenséget kérő források sugallták –, hogy az iraki felkelésben felfedezett iráni szál a teheráni kormányig ér.

Odierno beszámolója szerint a George Bush elnök által meghirdetett bagdadi biztonsági terv „eddig jól halad”; az iraki parancsnokok a megígért módon azonos elbánásban járnak el az erőszakot elkövető szunnita és síita felkelőkkel szemben. Egyúttal türelmet kért a megfigyelőktől, mint mondta, még hónapokra van szükség ahhoz, hogy a biztonsági akciónak „jelentős eredményei” legyenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik