Nagyvilág

Clinton 6 év alatt 40 millió dollárt keresett

Az Egyesült Államok 42. elnöke, aki 1993 és 2001 között volt hivatalban, átlagosan majdnem napi egy, évente 352 beszédet tartott, mióta távozott a Fehér Házból. A The Washington Post értesülése szerint a beszédeivel 40 millió dollárt keresett az utóbbi hat évben.

Mint feleségének, a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Hillary Clintonnak a jövedelmi bevallásából kiderült, a volt elnök tavaly 9-10 millió dollárt kapott az előadásaira. Ennél jóval több pénzt is kaphatott volna, ám csak minden ötödik beszédéért fizettek neki; a többit ingyen tartotta vagy a bevételt jótékony célra, például az AIDS elleni küzdelem támogatására fordította.

Az újság szerint a volt elnök tavaly nem egyszer tartott 150 ezer dolláros beszédet például biotechnológiai cégek vagy élelmiszerforgalmazó vállalatok képviselői előtt. Egy ízben, egy kanadai rendezvényen, ahol két beszédet is mondott, 475 ezer dollár ütötte a markát. Ez az összeg több mint kétszerese egykori éves elnöki jövedelmének. A beszédekből származó jövedelem kétharmad része külföldi fellépések után folyt be.

Hillary Clinton bevallásából arra lehet következtetni, hogy a Clinton-házaspár vagyona 10 és 50 millió dollár közé tehető. Ez biztos, hogy az utóbbi években gyűlt össze, mivel 12 millió dolláros adóssággal hagyták el a Fehér Házat: elsősorban a házaspár kétesnek beállított korábbi ingatlanügyeivel kapcsolatos Whitewater-vizsgálat és a Monica Lewinsky-affér jogi-ügyvédi díjai miatt adósodtak el. Jelenlegi vagyonukat egyrészt Bill Clinton beszédei, másrészt azok a hét számjegyű honoráriumok alapozták meg, amelyeket mindketten kaptak életrajzi könyveikért.


A The Washington Post szerint részben ez a hatalmas családi vagyon tette lehetővé, hogy Hillary olyan bátran, a szövetségi támogatásról lemondva vágjon neki a 2008-es elnökválasztási kampánynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik