Nagyvilág

2011-ig telepítik az amerikai rakétapajzsot

Az Egyesült Államok azzal számol, hogy a vitatott rakétavédelmi rendszer egyes elemeit 2011-ig kiépíti Lengyelországban és Csehországban – közölte Henry Obering altábornagy, az amerikai védelmi minisztérium rakétavédelmi ügynökségének vezetője csütörtökön.

Ha egy éven belül megkötik a szükséges megállapodást, akkor a következő három évben Lengyelországba telepíthetik az elsőket az összesen tíz amerikai elfogó rakétából, és két évvel később a rendszer teljessé válik. A tervek szerint Csehországban radarállomást hoznak létre az amerikaiak.

Irán ellen véd

Obering és Daniel Fried európai ügyekben illetékes amerikai külügyi államtitkár-helyettes a külföldi újságírók számára tartott közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer egyes elemeinek lengyelországi és csehországi elhelyezése nem változtatja meg a stratégiai egyensúlyt az Egyesült Államok és Oroszország között, nem jelent stratégiai fenyegetést Oroszországra – mondta Fried, rámutatva, hogy nem Oroszország csapásmérő nukleáris arzenálja a célpont, és ezt Moszkva jól tudja.

Obering megismételte, hogy a tíz amerikai ellenrakéta nem képes ellensúlyozni az orosz interkontinentális ballisztikus rakéták százait, amelyek robbanófejek ezreivel vannak felszerelve. Ezek az amerikai ellenrakéták arra hivatottak, hogy visszaverjék a Közel-Kelet irányából, jelesül Irántól származó rakétafenyegetést.

Együttműködést ajánlanak

Obering altábornagy hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok részvételt nem, de együttműködést ajánl Oroszországnak a rakétavédelmi rendszert illetően: „Mindig együttműködésre törekedtünk szövetségeseinkkel a rakétapajzsot illetően, és a múltban Oroszországgal is beszéltünk arról, hogy kicserélhetjük radaradatainkat a rakéták indításáról. A technológiák cseréjéről azonban szó sem volt” – tette hozzá Obering, emlékeztetve arra, hogy a technológiai együttműködési programot három évvel ezelőtt költségvetési megfontolásokból megszüntették.

Az államtitkár-helyettes szerint bizonyos, hogy Oroszország és az Egyesült Államok felül tud kerekedni a jelenlegi nézeteltéréseket. Az Egyesült Államok konstruktívan együtt kíván működni Oroszországgal, a partnerség megteremtése a célja – mondta Fried, aki ugyanakkor úgy vélte, hogy a kelet-európai tervek miatti orosz panaszok a volt szuperhatalom azon erőfeszítését tükrözhetik, hogy ismét érvényt szerezzen saját akaratának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik