Nagyvilág

Fasiszta érzelmű a kommunista besúgó érsek?

Lemondásra kényszerülhet Ján Sokol szlovák érsek az egykori kommunista titkosszolgálattal fenntartott kapcsolata miatt. Az érsek emellett nosztalgiával beszél a Tiso-féle fasiszta szlovák államról – értesült a Hírszerző.

Írásos nyilatkozatban tagadta ügynökmúltját Ján Sokol, a szlovákiai római katolikus egyház pozsony-nagyszombati egyházmegyéjének érseke, akinek neve szerepel a kommunista államrendőrség, az StB mindenki számára szabadon hozzáférhető ügynökeinek listáján. Az érsek állítólagos ügynökmúltja régóta ismert, kivált azóta, hogy a Nemzeti Emlékezet Hivatala (ÚPN) az egykori ügynökök névjegyzékét – törvényben előírt kötelességének megfelelően – a honlapján közzétette.

Sokol két hónapja került ismét a figyelem középpontjába, amióta egy televíziós műsorban nosztalgikus szavakkal beszélt a második világháború alatt fennállt fasiszta szlovák bábállam népjóléti politikájáról és a háborús bűnökért kivégzett akkori elnök, a pap-politikus Jozef Tiso személyéről.

Sokol az ügynökvádak felmelegítése óta – betegségére hivatkozva – halogatta a reagálást. A csütörtöki szlovákiai lapok ismertetik nyilatkozatát, mely szerint soha senkivel nem állt volna szóba, akiben az StB emberét lehetett gyanítani. Szerinte a neki tulajdonított feljelentések nyilvánvalóan mástól származnak, s a terhelő feljelentésekben szereplő személyek nevét nem is hallotta.

A tizenhét éven át “ügynökbojtárként” jegyzett, majd röviddel az 1989-es rendszerváltás előtt ügynökké előlépett Sokol dokumentumairól az ÚPN levéltárának igazgatója, Bukovszky László az MTI-nek azt mondta, hogy aki az StB nyilvántartásában ügynöki minőségben volt bejegyezve, az a beszervezési szabályzat szerint tudatosan működött együtt az egykori állambiztonság szerveivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik