Nagyvilág

A pápa megbocsátott a besúgó érseknek

XVI. Benedek pápa levelében megbocsátott a varsói érseki tisztéről besúgó múltja miatt lemondani kényszerült Stanislaw Wielgusnak.

Stanislaw Wielgus január 7-én, néhány órával beiktatása előtt kényszerült lemondani, miután a média olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint a lengyel főpap 1967 és 1987 között a kommunista titkosrendőrség (SB) besúgója volt. „Különleges apostoli áldásban részesítem Önt” – írta levelében a katolikus egyházfő. „Remélem, hogy őexcellenciája folytatja tevékenységét Krisztus szolgálatában” – tette hozzá.

A pápa közölte: teljes tudatában van a kivételes feltételeknek, amelyek közepette a főpap szolgálatát végezte, „amikor a lengyel marxista rendszer minden eszközt felhasznált, hogy elfojtsa a polgárok, főként a papok szabadságát”. A Józef Glemp bíborosnak, a lengyel római katolikus egyház fejének utódául varsói érsekké kinevezett Wielgus érseknek az év elején kirobbant ügye a lengyel katolikus egyház eddigi legnagyobb válságát váltotta ki. A Vatikán nyomására Wielgus először tagadta a vádakat, majd később beismerte múltját és lemondott tisztéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik