Nagyvilág

Blair a fél brit csapatot hazahívja Irakból

Az Irakban állomásozó brit haderő csaknem felének idei hazahívását fogja bejelenteni Tony Blair brit kormányfő már szerdán – értesült a The Sun, brit bulvárlap és a The Guardian, a legnagyobb baloldali brit napilap.

A szerdán megjelenő lapok információi szerint Tony Blair még ugyanezen a napon bejelenti az alsóházi képviselőknek, hogy a jelenleg hétezer fős, Dél-Irakban állomásozó brit kontingensből májusig 1500-at, karácsonyig pedig összesen 3 ezret vonnak ki. Kedd éjszakai londoni értesülések szerint Blair már értesítette George Bush amerikai elnököt is a brit csapatkivonási tervekről.

Ha az értesülésekben szereplő menetrend helytálló, a csapatkivonási program végén már nem Tony Blair lesz a brit kormányfő, Blair ugyanis már tavaly bejelentette – jóllehet dátum megjelölése nélkül -, hogy még a kormányzó Munkáspárt idei őszi éves kongresszusa előtt távozik.

A Downing Street-i kormányfői hivatal kedd este sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó a csapatkivonás bejelentéséről szóló értesüléseket. Blair szóvivője csak annyit mondott: a kormányfő akkor jár el helyesen, ha először a parlamentet tájékoztatja.

Tony Blair szerda délben az azonnali képviselői kérdések és miniszterelnöki válaszok szokásos szerdai alsóházi félóráján vesz részt, a hasonló horderejű bejelentések azonban általában nem ezen a fórumon szoktak elhangzani.

Blair mindazonáltal már a BBC tévé vasárnapi politikai magazinműsorában azt mondta, hogy a dél-iraki Bászra és a környező térség biztonságának megszilárdítását célzó katonai erőfeszítés “sikerrel járt”. A BBC kedd esti beszámolója szerint azonban azok az értesülések, amelyek szerint a kormányfő bejelenti a teljes brit kontingens 2008 végéig történő kivonását is, “meglehetősen távol esnek a valóságtól”. Downing Street-i források szerint az iraki brit haderő leépítésének ütemezése a mindenkori biztonsági helyzet függvénye, és annak romlásával az ütem lassulhat.


Cheneny: ez már a siker jele


Üdvözölte az Irakban állomásozó a brit csapatok nagyarányú kivonására vonatkozó tervet Dick Cheney amerikai alelnök szerdán az ABC amerikai televíziós állomásnak Japánból adott nyilatkozatában.


Cheney szerint London bejelentése a katonák egy részének a hazahívásáról arra mutat, hogy elég jól mennek a dolgok Irakban. Az alelnök utalt arra, hogy egyik barátja, aki megtette a Bagdad és Bászra közötti 7 órás utat, másnap vele beszélgetve úgy vélekedett, hogy a helyzet jelentősen javult a korábbihoz képest. “Ez igazolja a britek döntését, akik úgy tartják, hogy haladást értek el, és csökkenteni tudják csapataik létszámát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik