Nagyvilág

Obama mellett áll fél Hollywood

Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Barack Obama szenátor lekörözni látszik Hillary Clinton népszerűségét Hollywoodban, ahol Steven Spielberg filmrendező ad fogadást a rocksztárként ünnepelt politikus támogatására.

Mintegy hétszáz hírességet hívnak meg a Beverly Hillsben rendezendő partira, amelyen a várakozások szerint egymillió dollár adomány fog összegyűlni a fekete bőrű illinois-i szenátor kampányához – számolt be kedden a newsmax hírportál. Obama már olyan neveket tudhat maga mögött, mint George Clooney, Matt Damon, Ben Affleck színészek, Oprah Winfrey és Oliver Stone rendező.

Elemzők szerint a 45 éves, új hangot képviselő politikus – aki a többi elnökjelöltségre vágyó aspiránshoz hasonlóan megkezdte kampánykörútját az országban – egyre komolyabb kihívást jelent a volt first ladynek, akinek ismertségével és pénzügyi hátterével kevés politikus vetekedhet az Egyesült Államokban. Obama az ő korábbi támogatóit hódítja el Hollywoodban, vélhetően közöttük van Steven Spielberg is.

A hírességek bűvöletében élő amerikai lakosság körében a demokrata párti szavazótáborban döntő fontosságú, hogy az istenként imádott színészek kit támogatnak a kampányban. Obama jövő keddi partijára, a Beverly Hilton Hotelba 2300 dollárért lehet belépőt venni.


Elemzők ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy nem szabad még leírni Hillaryt, nem az egész Hollywood pártolt el tőle. Részére márciusban rendeznek adománygyűjtő estet, amelyen várhatóan olyan támogatók jelennek meg, mint Tom Hanks, Sharon Stone, Billy Crystal színészek vagy Martin Scorsese filmrendező. Bill Clinton felesége mögött áll régi támogatója, Barbra Streisand színésznő is és Michael Moore, a híres dokumentumfilm-rendező.


Hillary a nemével kampányol


A demokrata párti elnökjelöltség megszerzésére törekvő Hillary Clinton arról igyekszik meggyőzni a női választókat, hogy történelmet írhatnak, ha rá szavaznak és megválasztják személyében az első amerikai elnöknőt. “Készen állnak arra, hogy egy nőt Amerika elnökévé válasszanak?” – szegezte a kérdést Bill Clinton volt elnök felesége elsősorban fekete, női hallgatóságának az állam fővárosában, Columbiában hétfőn.


A beszámolók szerint Hillary sokak szívére hatott, de ugyancsak sokakat megindított pártbeli vetélytársának, Barack Obama illinois-i szenátornak az előző heti dél-carolinai kampányrendezvénye. Az afro-amerikai elnökjelölt-aspiráns azzal igyekezett támogatást szerezni, hogy kijelentette, ő lehet az Egyesült Államok első fekete elnöke.


A New York-i szenátor asszony azt a magasztos célt hangoztatja, hogy meg kívánja változtatni a nőkről alkotott képet. Kampányában nem egyszerűen mindenkihez, hanem alapvetően a nőkhöz kíván szólni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik