Nagyvilág

Karadzic nyomában a NATO-csapatok

A boszniai NATO-csapatok átkutatták kedden Radovan Karadzic, a hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnök lányának és fiának a házát.

„Átkutattuk Sonja és Sasa Karadzic házát Paléban. Úgy gondoljuk, mindketten kapcsolatban vannak a Radovan Karadzicot bujtató hálózattal” – közölte Derek Chappel, a boszniai NATO-erők szóvivője. A házkutatás során öt ládányi „bizonyító jellegű” anyagot foglaltak le. Chappel elmondása szerint Sasa és Sonja Karadzic kihallgatása „rendkívül hasznosnak bizonyult”, közelebb vitte a NATO-erőket a boszniai Szerb Köztársaság több mint tíz éve bujkáló alapítójának és első elnökének felleléséhez. Nem ez volt az első házkutatás Karadzic gyermekeinél. A mostani akcióban az Európai Unió erői (EUFOR) is részt vettek.


Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezetőt és vezérkari főnökét, Ratko Mladic tábornokot az 1992–1995-ös boszniai háború idején elkövetett háborús bűnökkel és népirtással vádolják. Mladic állítólag Szerbiában bujkál, Karadzic holléte ismeretlen. Az amerikai kormány 5 millió dolláros vérdíjat ajánlott fel annak, aki segít Karadzic és Mladic kézre kerítésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik