Nagyvilág

Bill Clintonból szenátor lehet

Bill Clinton volt amerikai elnökből szenátor lehet, átveheti a washingtoni kongresszus felsőházában felesége helyét, ha az utóbbi elnök lesz - a Demokrata Párt néhány vezetőjének tervéről az examiner hírportál számolt be hétfőn.

hétfőn. “Szenátornak telitalálat volna (…) tisztában van a kérdésekkel, szeret szerepelni és jó politikus” – fogalmazott Harold Ickes, aki fehér házi főtanácsadó volt a demokrata párti elnök idején, ma pedig a volt first ladyt, az elnökjelöltségre pályázó Hillary Clintont látja el kulisszák mögötti tanácsokkal. A Demokrata Párt elemzői szerint Bill Clinton jelenlétével minőségi javuláson menne keresztül a szenátus, ahová felesége kitöltetlen mandátumának idejére kerülhetne be.

Szakértők szerint egyáltalán nem kizárt, hogy az Egyesült Államok 42. elnöke 2008 után a szenátus tagja legyen, New York állam tavaly novemberben megválasztott új demokrata párti kormányzója, Eliot Spitzer ugyanis őt jelölheti ki az elnökséget elnyerő Hillary Clinton helyére.

A 2008-as elnökválasztás közeledtével természetszerűleg a szenátor asszony esetleg megüresedő helyével kapcsolatban is megkezdődtek a találgatások. Ha Bill Clinton jutna be a felsőházba, 2010-ig maradhatna szenátor, amikor külön választást tartanának arról, ki töltse be Hillary 2012-ig tartó, tavaly elnyert hatéves mandátumát. Nem Bill Clinton volna az első olyan politikus, aki elnöksége után a kongresszusba kerül. John Quincy Adams hosszú ideig dolgozott elnöksége után a képviselőház tagjaként, Andrew Johnson pedig rövid időre szenátor lett, miután távozott a Fehér Házból.

Politikai elemzők szerint Bill Clinton szenátorsága azonban csak részben oldaná meg Hillary azon gondját, hogy “hová tegye férjét”, az első amerikai “first gentlemant”, ha elnyeri az elnökséget. Sokak szerint ugyanis Bill a tehetségesebb politikus, sokan ma is őt szeretnék viszontlátni a Fehér Házban, amikor feleségét támogatják. Bill Clinton, aki személyes tanácsadóként mindent megtesz Hillary kampányának előrelendítése érdekében, a közelmúltban kijelentette, akármilyen feladatot elvállalna felesége győzelme érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik