Nagyvilág

Abbásszal tárgyalt Rice

Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyalt vasárnap a ciszjordániai Rámalláhban Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter.

Két és fél órás megbeszélésük után egyikük sem nyilatkozott a sajtónak, Abbász munkatársai azonban – név nélkül, mert nem volt felhatalmazásuk, hogy a tárgyalásokról beszéljenek – elmondták: az elnök igyekezett rávenni Rice-t, hogy adjon esélyt a jelenleg kormányzó radikális Hamász és a mérsékeltebb Fatah mozgalom tervezett koalíciójának. Bizonygatta, hogy a Hamásszal (Mekkában) kötött alkuja a legtöbb volt, amit elérhetett, és vívmánynak nevezte a hatalommegosztási elképzelést, ami segít mérsékelni az Izrael-ellenes Hamászt.

Abbász azt is hangsúlyozta, hogy ő és nem a kormány fog tárgyalni Izraellel, Rice pedig arról biztosította őt, hogy az Egyesült Államok továbbra is tárgyalni fog vele – fűzték hozzá az elnök munkatársai. Mint mondták, az amerikai vendég azt is kijelentette, hogy nem ítélkezik a leendő palesztin kormányról annak megalakulása előtt.

Abbász a találkozó előtt annyit közölt, hogy meg akarja vitatni vendégével a hétfőre tervezett hárompárti – amerikai-izraeli-palesztin – tanácskozás kérdéseit, s az ő, Rice és Ehud Olmert izraeli kormányfő hármas jeruzsálemi tanácskozásának célja “az izraeli-palesztin kétoldalú kapcsolatok távlatainak és általában a béke kilátásainak vizsgálata”.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló ehhez hozzátette: Abbász azt óhajtja, hogy a háromoldalú eszmecsere George Bush amerikai elnök két állam, egy izraeli és egy palesztin állam egymás mellett élésére vonatkozó “víziójának megvalósításáról” szóljon.

Megfigyelők szerint mélyek a nézeteltérések – egyebek közt a nemzeti egységkormányt illetően -, s ez kevés esélyt ad a diplomáciai erőfeszítések sikerére. Az amerikai külügyminiszter mindazonáltal így nyilatkozott rámalláhi tárgyalásai előtt: “Azt mondják nekem, hogy bonyolult pillanat ez. (…) Ha olyan pillanatra várnék a Közel-Keleten, amely nem bonyolult, akkor sohasem ülnék repülőre.”

Rice időközben Rámalláhból Jeruzsálembe érkezett, és megkezdte tárgyalásait Olmerttel. Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök ezalatt Gázában folytatta kormányalakítási konzultációit: kabinetjében kilenc helyet kap az ő pártja, a Hamász és ötöt Abbász Fatahja. “A (mekkai) egyezmény a palesztin nép akaratának kifejeződése, s mindenkinek tiszteletben kell tartania ezt az akaratot” – mondta Haníje újságíróknak, azt hangsúlyozva, hogy “az elnök (Abbász) oldalán” áll “a külföldi nyomással szemben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik