Nagyvilág

Putyin átszervezi a kormányát

Vlagyimir Putyin orosz elnök előléptette bizalmi emberét, Szergej Ivanovot első miniszterelnök-helyettessé, egyben felmentve őt a védelmi miniszter posztjáról egy részleges, de fontos kormányátalakítás keretében, egy évvel az elnökválasztás előtt.

Putyin csütörtöki tévébejelentésében dicsérte Ivanovot, aki ezzel ugyanabba a pozícióba kerül, mint Dmitrij Medvegyev, akit vele együtt a legesélyesebbnek tartanak az “utódjelöltségre”. Ivanov felmentését a védelmi tárca éléről Putyin azzal indokolta, hogy új posztján egyes polgári iparágakat is ellenőriznie kell a védelem mellett, és így a további miniszterség már túl nagy teher lenne számára.

Ivanov helyét védelmi miniszterként Anatolij Szergyukov foglalja el, aki Putyinhoz és Medvegyevhez hasonlóan a szentpétervári egyetemen szerzett jogászi diplomát.


Putyin 2000 óta tartó elnöksége alatt Szergyukov az adófelügyeletnél futott be karriert, és 2004 júliustól az intézmény élére került, miközben adóperes keresetek záporoztak a Kremllel szembekerült YUKOS olajcégre.


Miniszterelnök-helyettessé lépett elő az ugyancsak szentpétervári Szergej Nariskin, eddig a kormányapparátust vezette miniszteri rangban. Nariskin a külgazdasági kapcsolatokat felügyeli új posztján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik