Nagyvilág

Lemondott a palesztin miniszterelnök

Benyújtotta lemondását Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök csütörtökön, hogy ezzel megnyissa az utat a palesztin nemzeti egységkormány megalakulása előtt.

A palesztin területeken a múlt év eleje óta kormányzó, radikális iszlamista Hamász mozgalom által alakított kabinet feje Mahmúd Abbász palesztin elnöknek nyújtotta be lemondását, aki ezt követően várhatóan azonnal megbízza Haníjét a nemzeti egységkormány megalakításával.

A nemzeti egységkormány az eddig hatalmi versengést folytató Hamász és – az Abbász vezette – Fatah mozgalom részvételével alakul meg.


A Hamász-kormányt vezető Iszmáil Haníje még a hétvégén jelezte, hogy hamarosan lemond a miniszterelnöki posztról, eleget téve a Mahmúd Abbász vezette Fatah mozgalommal múlt héten Mekkában kötött hatalommegosztási megállapodásnak. Haníje lemondása formális, az egyezség szerint az egységkormánynak is ő lesz a vezetője.


Az USA nem fogadja el


Az Egyesült Államok arról tájékoztatta Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy mellőzni fogja a jövendő Hamász-Fatah koalíciós kormányt, mert az nem ismeri el nyíltan Izraelt – közölték csütörtökön a palesztin elnök tanácsadói. Az Egyesült Államok hozzáállása súlyos csapást jelent Mahmúd Abbász számára, aki hatalommegosztással próbál véget vetni a palesztin belharcnak, és elérni a kormányát sújtó nemzetközi szankciók feloldását.

Washington mindeddig nem nyilvánított véleményt a hatalommegosztásos megállapodásról. A palesztin elnök az amerikai álláspontról szerdán egy magas rangú külügyminisztériumi tisztségviselőtől telefonon kapott tájékoztatást, majd csütörtökön egy amerikai diplomata ugyanezt az üzenetet személyesen adta át neki. Az Egyesült Államok jeruzsálemi konzulátusa a bejelentésre egyelőre nem reagált.


Száeb Erekat palesztin közvetítő csak annyit tudott mondani, hogy a washingtoni illetékesek a palesztinok számára világossá tették, bármilyen kormány is jön létre, annak tartani kell magát a közel-keleti kvartett (az Európai Unió, az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország) alapelveihez, amelyeknek értelmében el kell elismerni Izrael Államot, le kell mondani az erőszakról, és el kell fogadni a korábbi izraeli-palesztin megállapodásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik