Nagyvilág

Argentin–török diplomáciai botrány az örményügy miatt

Törökország konzultációra hazarendelte Buenos Airesből nagykövetét, miután az argentin parlament úgy döntött, hogy április 24-ét az örmény népirtás emléknapjává nyilvánítja „a népek közötti kölcsönös tisztelet és tolerancia előmozdítása érdekében”.

Levent Bilman török külügyi szóvivő írásos nyilatkozatban közölte: visszahívták Ankarába Hayri Hayret Yalav Buenos Aires-i nagykövetet, hogy tisztázzák, milyen válaszlépéseket hozzon Törökország azután, hogy a törvényjavaslatot Nestor Kirchner argentin elnök aláírta. A szóvivő közölte, hogy Törökország magyarázatot vár Argentínától a kialakult helyzetre – jelentette a Turkish Daily News című török lap internetes kiadásában szerdán.

Az oszmán birodalomban az első világháború idején bekövetkezett események értékelése rendkívül érzékeny téma Törökországban. Örmény adatok szerint 1915 és 1917 között a tömeggyilkosságok és elűzések következtében mintegy másfél millió örmény veszítette életét. Török adatok szerint viszont ez idő alatt „csak” 250-500 ezer örményt öltek meg, akik a Törökország ellen harcoló oroszokkal szövetségben álltak, és tömeggyilkosságokat követtek el a török polgári lakosság ellen. A török kormány elutasítja az örménymészárlás népirtásként történő beállítását.

A francia nemzetgyűlés októberben olyan törvényjavaslatot hagyott jóvá, amely egy évig terjedő szabadságvesztést és 45 ezer euró pénzbüntetést irányoz elő az örmény népirtás tagadásáért. A svájci parlament is hivatalosan elismerte az örmények ellen elkövetett népirtást.

Az amerikai kongresszusban hasonló képviselői indítványt nyújtottak be. Török parlementi képviselők egy csoportja – az Anadolu török hírügynökség szerdai jelentése szerint – nem fogadta el a kanadai parlament meghívását az örménykérdésben elfoglalt „negatív kanadai álláspont” miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik