Nagyvilág

Szigorúbb biztonsági intézkedések Bagdadban

Núri al-Máliki iraki kormányfő szerdán bejelentette, hogy érvénybe lépett a Bagdad közbiztonságának megszilárdítását célzó terv, amelynek keretében a fővárosban szélesebb jogkört kapnak a fegyveres erők, meghosszabbítják az éjszakai kijárási tilalmat, és 72 órára lezárják a szíriai és az iráni szárazföldi határt.

Abbud Gambar tábornok, az amerikai támogatással megvalósuló biztonsági terv vezetője kedden közölte, hogy a járművekre bevezetett bagdadi kijárási tilalom este tizenegy óra helyett nyolc órakor kezdődik, és változatlanul reggel hatkor ér véget. A nemzetközi repülőteret nem érintik az intézkedések. Kiterjesztett jogkörrel ruházzák fel a rendőrséget és a hadsereget Bagdad területén. Átkutathatnak bármely magántulajdonban lévő ingatlant, járművet, korlátozhatják utóbbiak mozgását, ellenőrzőpontokat állíthatnak fel.


A biztonsági terv felelős személyei jogosultak a „szükséges óvintézkedéseket megtenni” a telekommunikációt illetően, „bevezethetik a szükséges korlátozásokat a nyilvános helyeken (…), szervezetek, vállalatok és irodák vonatkozásában” a lakosság biztonsága érdekében – mondta, hozzátéve, hogy a szigorúbb szabályok megszegői ellen rendkívüli eljárás keretében a terrorizmus elleni törvényt alkalmazzák.

Amerikai illetékesek visszatérő vádja Iránnal szemben, hogy támogatja az iraki felkelőket. Hasonlóképp, iraki és amerikai illetékesek szerint Szíria nem tesz eleget annak érdekében, hogy megakadályozza fegyveresek beszivárgását Irakba. Emiatt vezették be az ideiglenes, 72 órás határzárat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik