Nagyvilág

43 napig bírták cigi nélkül a politikusok

Miközben az EU nagyszabású korlátozásra készül a dohányzással szemben, az uniós parlamenti képviselők alig másfél hónap alatt visszavonták azt a szabályt, amely megtiltotta a dohányzást az Európai Parlamentben.

Az Európai Parlament, mely január elsején teljes dohányzási tilalmat vezetett be az épületeiben, most megsérti saját határozatát azzal, hogy ismét dohányzó helyiségeket jelöl ki – közölte Gerard Onesta zöldpárti képviselő. Negyvenhárom napot bírtunk ki cigaretta nélkül – mutatott rá a politikus, aki szerint azzal, hogy az EP ilyen hamar feladta a saját maga által kreált dohányzási tilalmat, „borzalmas politikai jelzést” küld abban az időszakban, amikor az EU-ban is egyre inkább teret nyer a dohányzási tilalom.

A képviselő szerint a lépés mindemellett költségesnek is bizonyulhat, mivel speciális légszűrőket kell beszerelni a kijelölt helyeken. A Európai Bizottság egyébként a múlt hónapban hozta nyilvánosságra a dohányzásról szóló Zöld Könyvet, amellyel széleskörű nyilvános konzultációt kíván indítani arról, hogy mi a legjobb módja a dohányfüstmentes környezet megteremtésének az Európai Unióban. A Zöld Könyv vizsgálja a passzív dohányzásnak tulajdonított egészségügyi és gazdasági terheket, a dohányzási tilalom társadalmi támogatottságát, valamint az ez ideig uniós, illetve nemzeti szinten tett intézkedéseket.

Sokan támogatnák a tiltást

A dokumentum kapcsán Markos Kyprianou egészségügyi biztos kifejtette: „A passzív dohányzás évente több mint 79 000 felnőtt áldozatot szed az EU-ban. Az átfogó dohányfüstmentes szabályozással rendelkezdő európai országok tapasztalatai azt tanúsítják, hogy a szabályozás működik, eredményeket hoz és népszerű. Az Eurobarométer felmérése szerint az uniós polgárok több mint 80 százaléka szívesen venné a munkahelyeken és a zárt légterű nyilvános helyeken a dohányzás megtiltását.

Az Unióban a passzív dohányzás továbbra is az egyik leggyakoribb okozója olyan haláleseteknek és betegségeknek, amelyek megelőzhetőek lehettek volna. Mások füstjének huzamos belélegzése a nemdohányzók körében a tüdőrák kialakulásának veszélyét 20-30 százalékkal, a szívbetegségekét pedig 25-30 százalékkal növeli meg.

A tagállamok helyzete

Minden tagállamban létezik valamiféle rendelkezés a passzív dohányzás hatásának és egészségügyi ártalmainak korlátozására. Írország és Skócia a zárt légterű nyilvános helyekre és minden munkahelyre – a bárokra és éttermekre is – érvényes dohányzási tilalmat vezetett be, az Egyesült Királyság többi része pedig idén nyáron követi őket. A svéd, olasz és máltai szabályozás értelmében ki lehet alakítani külön szellőzőrendszerrel ellátott, speciális dohányzó helyiségeket, Franciaország hasonló intézkedéseket fog alkalmazni jövőre, Észtország és Finnország pedig 2007 júniusától.

Belgium, Litvánia, Spanyolország, Ciprus, Szlovénia és Hollandia a vendéglátóipar területén különböző mentességeket ad. A legtöbb tagállam tiltja vagy korlátozza a dohányzást a főbb nyilvános helyeken, kórházakban, iskolákban és állami hivatalokban, színházakban, mozikban és a tömegközlekedésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik