Nagyvilág

Élesen bírálja Putyint az amerikai sajtó

Mérhetetlen pimaszság kell ahhoz, ahogy Vlagyimir Putyin a müncheni biztonságpolitikai fórumon viselkedett, az orosz elnöknek inkább a saját háza táján kellene söprögetni - írta éles hangú kritikájában a The Wall Street Journal kedden.

Milyen jogon vonja felelősségre az Egyesült Államokat Putyin amiatt, hogy korlátlanul használ erőt a nemzetközi kapcsolatokban és egyre kevésbé tartja tiszteletben a nemzetközi jog alapelveit? Nehéz volna fölülmúlni az orosz katonák kegyetlen gyilkolásait, amelyeket a csecsenföldi tisztogatások során műveltek – állapította meg a konzervatív amerikai sajtó vezető napilapja. A lap szerint nyílt titok, hogy Alekszander Litvinyenko meggyilkolása mögött Moszkva áll, a polónium-nyomok az orosz fővárosba vezetnek.

Képmutató szemtelenség Putyin részéről, hogy a kormánybíráló Anna Politkovszkaja orosz újságírónő meggyilkolását firtató kérdés kapcsán a hét végi müncheni fórumon rendezett sajtótájékoztatón arról beszélt: az utóbbi másfél évben a legtöbb újságírót Irakban ölték meg. Moszkva nem háborús övezet, és Irakban szabadabb a sajtó, mint Oroszországban – állította a lap, megjegyezve, hogy 13 újságírót tettek el láb alól bérgyilkosok Oroszországban Putyin hatalomra kerülése óta.

A The Wall Street Journal szerint inkább a grúzok millió nincsenek biztonságban, miután az orosz titkosszolgálatok tavaly télen felrobbantották az olajvezetékeket Tbilisziben, és Moszkva kereskedelmi, utazási korlátozásokat vezetett be az ország ellen. A konzervatív lap válaszol Putyinnak arra a kérdésére, hogy mégis ki ellen folyik a NATO-bővítés: “természetesen Ön ellen”. A balti államokat Oroszország nem fogja megfélemlíteni, ahogy tette Grúziával, Ukrajnával és Fehéroroszországgal, mert az Európai Unió tagjai, és mögöttük állnak Amerika biztonsági garanciái.

A liberális hangvételű The Washington Post szerint Putyin hidegháborús időket idéző kirohanását részben talán az magyarázza, hogy ki akarja használni Amerika nehézségeit a Közel-Keleten. Mindenekelőtt az a fő szándéka, hogy Oroszországot újra olyan hatalomnak láttassa, amely ellensúlyozhatja az Egyesült Államokat.

A jobboldali The Washington Times arról írt: annak ellenére, hogy a Nyugat éveken át partnerként igyekezett kezelni Oroszországot, a moszkvai politikai és katonai vezetés csak ellenségként képes tekinteni az Egyesült Államokra és Európára. A lap szerint nevetséges, amikor Putyin fegyverkezési versennyel vádolja Amerikát; esze ágában nincs senkinek Oroszországgal versenyezni. Putyin a régi hidegháborús taktikát alkalmazva meg akarja osztani a Nyugatot, de ez most sem fog sikerülni – írja a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik