Nagyvilág

Folytatódnak a templom-hegyi ásatások

A jeruzsálemi al-Aksza mecset közelében megkezdett izraeli ásatások folytatódnak - közölte Ehud Olmert miniszterelnök kedden, nem sokkal azután, hogy az építtető kormányügynökség úgy döntött, leállítja a Templom-hegyre vezető gyalogos feljáró vitatott újjáépítését.

A Háárec című napilap internetes oldalán számolt be arról, hogy a Zsidó Negyed Fejlesztési Társaság, amelyet az építés- és lakásügyi minisztérium felügyel, visszavonta az építési engedély iránt beadott kérelmét, és új megoldás után néz. “Az archeológiai mentést célzó ásatás, amely a múlt héten kezdődött az új híd építésének első szakaszaként, folytatódik a tervek szerint” – mondta a kormányfő szóvivője, Miri Ejszin.

Az ásatás heves tiltakozást váltott ki a palesztin kormány, valamint muzulmán országok és vallási vezetők részéről, akik azt hangoztatták, hogy a munkák kárt tehetnek a Templom-hegyen közelben álló al-Aksza mecset talapzatában. Izrael cáfolja ezt.

Niszim Arazi, az építtető társaság vezérigazgatója az izraeli közszolgálati rádiónak kedden azt mondta: a nyilvános meghallgatások lezárultáig visszavonták az építési engedély iránti kérelmüket. Izraeli tisztségviselők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az ásatások folytatódnak még legalább nyolc hónapig, s befejezésük után az új gyalogos feljáró is megépül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik