Nagyvilág

Autóbuszokon robbantottak Libanonban

Két autóbusz elleni pokolgépes merényletben hárman meghaltak, húszan pedig megsebesültek kedden Libanonban, Bejrúttól északkeletre.

A közel-keleti arab országban most először követtek el merényletet ilyen tömegközlekedési járművek ellen az 1975–1990-es polgárháború óta. Az ANI libanoni hivatalos hírügynökség legfrissebb jelentése szerint három halálos és húsz sebesült áldozatot követelt a kettős merénylet. A merénylet a libanoni fővárostól, Bejrúttól északkeletre fekvő, keresztények lakta Ain-Alak város mellett történt egy autóúton.

Biztonsági források szerint az első robbanás egy haladó autóbuszt ért, majd mögötte megállt egy másik busz is, amely alatt felrobbant egy újabb szerkezet. Mindkét jármű súlyosan megrongálódott. Az autóbuszok két keresztény falu lakosait szállították, az egyik falu a tavaly novemberben merényletben meggyilkolt, maronita keresztény vallású Pierre Dzsemájel ipari miniszter szülőfaluja.



Autóbuszokon robbantottak Libanonban 1

Három halálos áldozatot követelt a merénylet (fotó: MTI/EPA)

Elképzelhető, hogy a keddi merényletnek köze van Rafík Haríri volt Szíria-ellenes kormányfő meggyilkolásához, amelynek szerdán lesz a második évfordulója. Szaad Haríri, a meggyilkolt politikus fia és a jelenlegi libanoni parlamenti többség vezetője úgy véli, hogy az autóbusz-robbantások elkövetői e merénylettel megpróbálták elrettenteni a libanoniakat a részvételtől a szerdára tervezett megemlékezésen.

Libanonban nagyon feszült a helyzet azóta, hogy januárban kilenc ember életét vesztette a kormány híveinek és ellenzékieknek az összetűzéseiben. Az ellenzék tavaly december eleje óta kampányol a Nyugat támogatását élvező, Szíria libanoni befolyását ellenző bejrúti kormány megdöntése érdekében.


Jacques Chirac francia államfő Fuád Szinjóra libanoni kormányfőnek írt, Párizsban nyilvánosságra hozott levelében megdöbbenését fejezte ki a merénylet miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik