Nagyvilág

Kémkedett a cseh exkormányfő

Josef Tosovsky, volt cseh kormányfő és jegybanki elnök a nyolcvanas években együttműködött a kommunista Állambiztonsági Hivatallal (STB) – állítja a Mladá Fronta Dnes című prágai lap hétfői kiadásában.

A legolvasottabb cseh napilap szerint Josef Tosovsky 1986-ban került kapcsolatba az állambiztonságiakkal, amikor a korabeli Csehszlovák Állami Bank (SBCS) elnökének a tanácsadója volt. Az együttműködést bizonyító iratokat a közelmúltban találták meg a cseh belügyminisztérium levéltárában. A bankár az újság megkeresésére, hogy az üggyel kapcsolatban nyilatkozzon, nem válaszolt.

A Mladá Fronta Dnes azt írja, hogy Tosovsky legalább két évig volt kapcsolatban a kommunista Állambiztonsági Hivatallal, de együttműködési szerződést nem írt alá. Az STB-vel fenntartott kapcsolat az akkori tisztségéből adódott. Így lehetséges, hogy a volt kormányfő és jegybanki elnök neve nem szerepel az STB-vel együttműködők jegyzékében, s negatív átvilágítási bizonyítványa van.

Tosovsky a nyolcvanas évek második felében az Állambiztonsági Hivatal gazdasági felderítésével működött együtt, amely titkos információkra vadászott külföldön. A bankár senkit nem jelentett fel, de különféle elemzéseket készített az STB, valamint a csehszlovák kommunista párt legfelsőbb vezetése számára.

A neves bankár, aki 1998 első felében állt a cseh kormány élén, jelenleg Svájcban él, és egy nemzetközi pénzügyi intézet vezetője. Együttműködése a kommunista Állambiztonsági Hivatallal eddig nyilvánosan nem volt ismert. Ennek ellenére többen valószínűsítették, mert még a rendszerváltás előtt Londonban dolgozott egy fontos banki tisztségben.


A közvélemény szerint nem változtak a politikusok


Semmivel sem becsületesebbek és erkölcsösebbek a mai cseh politikusok az egykori kommunista politikusoknál – véli a cseh lakosság több mint 70 százaléka. A prágai STEM közvélemény-kutató intézet januári országos felmérésből ugyanakkor az is kiderült, hogy a megkérdezettek 56 százaléka szerint a mai cseh politikusok kommunista elődjeikkel összevetve valamivel azért mégis műveltebbek és rátermettebbek.


Ami a vezető politikusok kiváltságait, privilégiumait és előnyeit illeti, az emberek 78 százaléka azt gondolja, hogy a mai politikusok bizony ebben sem jobbak a kommunista elődeiknél. Még ennél is többen – a megkérdezettek 83 százaléka – meg vannak győződve arról, hogy a mai politikusok ugyanúgy fütyülnek az emberek véleményére és választóik érdekeire, mint azt a kommunista politikusok tették.


Pártmegoszlást tekintve csak a jobboldali Polgári Demokratikus Párt választói látják kedvezőbb színben, nagyobb mértékben becsületesebbeknek és jobbaknak a rendszerváltás utáni politikusokat, míg a többi párt választói és hívei jóval kritikusabban viszonyulnak a mai vezetőkhöz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik