Nagyvilág

Halálra ítélték Szaddám helyettesét

Kötél általi halálra ítélte az iraki legfelsőbb bíróság hétfőn Taha Jaszín Ramadánt, Szaddám Huszein volt iraki elnök helyettesét - dacára ENSZ-tisztviselők és nemzetközi emberjogi szervezetek ezt ellenző felhívásainak.

A vádlott tagadta bűnösségét abban, hogy a nyolcvanas évek elején szerepe volt 148 síita lemészárlásában. Ramadánt tavaly novemberben első fokon életfogytiglani börtönre ítélték, de a fellebbviteli bíróság halálbüntetést kért rá.


Ramadán az utolsó szó jogán arra hivatkozott, hogy minden tanú megerősítette: nem látták őt Dudzsailban, ahol az eset történt. Az ítélet hallatán is azt hangoztatta, hogy semmi köze sem volt a mészárláshoz.


“Esküszöm az Istenre, hogy ártatlan vagyok. Allah megbosszulja, hogy igazságtalanul bántak velem” – mondta, de a bíró elhallgattatta, és kivezettette a teremből. A halálos ítélet ellen automatikus fellebbezés van.Ramadánt bizonyíték nélkül ítélték el – jelentette ki Richard Dicker, a Human Rights Watch emberjogi szervezet egyik vezetője. A dudzsaili ügy miatt Szaddám Huszein volt elnököt és két vádlott-társát már felakasztották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik