Nagyvilág

A koszovói tüntetők halála után is nyugalom van

Belehalt súlyos sebesüléseibe két koszovói albán tüntető, akik az ENSZ rendezési terve elleni pristinai tüntetésen sérültek meg, amikor a megmozdulás résztvevői összecsaptak a rendfenntartókkal.

A Szerbiából kiszakadni kívánó albán többségű tartomány székhelyén a szombati tüntetés után vasárnapra helyreállt a nyugalom. Stephen Curtis, az ENSZ-rendőrség tagja vasárnapi sajtónyilatkozatában sajnálkozott amiatt, hogy a tüntetés résztvevői a biztonsági előírásokat súlyosan megsértve megrohamozták a Pristina belvárosában kormányzati épületek köré vont kordont, s az épületek védelmére siető rendfenntartó erők és a demonstrálók összetűzése végül két emberéletet követelt.

Kórházi források szerint 70 személy sérült meg az összecsapásban, négyen közülük súlyosan; ez utóbbiak közül ketten haltak bele sérüléseikbe.

A tüntetésen mintegy háromezren vettek részt az Albin Kurti vezette Önrendelkezési Mozgalom (Levizja Vetevendosje) felhívására. Martti Ahtisaari, az ENSZ koszovói különmegbízottja tíz napja tette közzé javaslatait Koszovó jövőbeli jogállásáról. A terv nem mondja ki egyértelműen Koszovó függetlenségét és elszakadását Szerbiától, de a szuverenitás jelentős tulajdonságaival ruházza fel. A tervet a koszovói albán vezetők már elfogadták, a szombati tüntetők viszont úgy vélik, hogy az nem teljesíti a feltétel nélküli függetlenséget óhajtó koszovói albán többség akaratát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik