Nagyvilág

Irán tárgyalna az atomprogramról

Irán kész tárgyalni az atomprogramja körüli vita rendezéséről, de nem fogadja el a nyugati országok fő követelését, urándúsító programjának a felfüggesztését - hangoztatta Mahmúd Ahmadinezsád elnök vasárnap, az iráni iszlám forradalom évfordulóján.

A forradalom 28. évfordulóján Teheránban több ezres ünneplő tömeg előtt mondott beszédében egyes értékelések szerint keveredtek a dac és a megbékélés szándékának elemei.

A kemény kéz politikájának híveként ismert Ahmadinezsád azt hangoztatta, hogy az iszlám köztársaság nem fogadja el az urándúsítás felfüggesztésére vonatkozó “megalázó” követelést, s abbéli meggyőződését fejezte ki, hogy az országával szembeni szankciók hatástalanok maradnak. Egyúttal bejelentette, hogy április 9-ig Irán rendszeresen közzéteszi az ipar, a mezőgazdaság és különösen az atomipar terén elért vívmányait, bár részletekbe nem bocsátkozott.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) tavaly decemberben szankciókat rendelt el Teheránnal szemben, mert az a BT követeléseivel szembeszegülve nem függesztette fel urándúsító tevékenységét. A BT ez év február 21-ig újabb határidőt szabott Iránnak, további korlátozó intézkedéseket helyezve kilátásba.

Ahmadinezsád tavaly április 11-én jelentette be, hogy az iráni tudósoknak először sikerült 3-5 százalékos mértékben dúsítaniuk uránt, amely ilyen állapotban atomerőművi fűtőelemek alapanyaga lehet. Az elnök mostani szavai olyan találgatásokat indítottak el, hogy Teherán áprilisban esetleg bejelentheti: natanzi atomlétesítményében üzembe helyezett háromezer urándúsító centrifugát. Egyes tisztségviselők mindazonáltal úgy vélték, Iránnak nem áll szándékában, hogy provokatív lépéseket tegyen.

Ahmadinezsád vasárnap azt is hangoztatta, hogy országa egyenjogú felek igazságos párbeszédére törekszik, s érdekelt abban, hogy nukleáris tevékenységét az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása felett őrködő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szabályainak, illetve más szerződéseknek a keretein belül folytassa. Megjegyezte azt is, hogy az iráni atomprogram – szerinte – teljes mértékben átlátható, s a NAÜ szakemberei ellenőrző kamerákon kísérik figyelemmel e tevékenységet.

A nyugati országok azzal vádolják Iránt, hogy polgári célúnak mondott atomprogramja leple alatt atomfegyver előállítására törekszik. Teherán ezt tagadja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik