Nagyvilág

Az abortuszról szavaznak Portugáliában

Népszavazás kezdődött vasárnap Portugáliában a művi vetélés legalizálásának kérdéséről.

A kérdés heves érzelmeket vált ki a lakosságból a túlnyomórészt katolikus országban. A legutóbbi közvéleménykutatások eredményei szerint a lakosság csaknem kétharmada az abortusz tilalmának feloldása mellett áll. Megfigyelők szerint mégsem lehet biztosra venni az eredményt, mert kérdéses, hogy az abortusz tilalmának eltörlését kívánó emberek elmennek-e elég nagy számban voksolni. 1998-ban már volt egy hasonló referendum, s akkor a 8,7 millió szavazásra jogosultnak több mint a fele nem élt jogával, így a népszavazás érvénytelen lett, s a tilalom érvényben maradt.

Az eltörlést igenlő politikusok és más közéleti szereplők kampánya arra összpontosított, hogy a tilalom sem küszöböli ki a művi vetélést, csak titkolózásra kényszeríti az abortuszt végeztető nőket és az azt végrehajtó orvosokat. Becslések szerint évi átlagban 23 ezer titkos abortuszt végeznek Portugáliában, sokszor nem éppen kifogástalan orvosszakmai körülmények között.

José Sócrates szocialista miniszterelnök kormánya támogatja a tilalom eltörlését, a portugál katolikus egyház vezetői azonban élesen ellenzik, mondván, hogy az élet védelme, beleértve a még meg nem született magzat életét is, mindennél előbbre való. Érvelésük szerint a művi vetélés törvényessé tétele más hagyományos értékeket is veszélybe sodorhat a tízmilliós ibériai országban.

Portugáliában jelenleg nemi erőszak, vérfertőzés, az anya veszélyeztetettsége, illetve súlyos magzati rendellenesség esetén engedélyezik az abortuszt és csakis a terhesség első 12 hetében. Európában csak Lengyelországban és Írországban vannak hasonlóan szigorú törvények, Máltán pedig teljes tilalom van érvényben.

A portugál nők a szomszédos Spanyolországba járnak át elvégeztetni a beavatkozást, a kevésbé tehetősek pedig illegálisan végeztetik el az országban, vállalva ennek minden kockázatát. Az új törvény szerint Portugáliában, ha a választópolgárok jóváhagyják, legális lenne az abortusz a terhesség első tíz hetében.

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választásra jogosultak legalább ötven százaléka részt vesz rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik