Nagyvilág

Vége a palesztin belviszálynak?

Aláírták a rivális palesztin szervezetek a nemzeti egységkormány felállításáról, annak politikai programjáról és a miniszteri tárcák elosztásáról szóló megállapodást csütörtök este a szaúd-arábiai Mekkában.

A királyi palotában helyi idő szerint este negyed 11-kor lezajlott aláírásai ceremónián Mahmúd Abbász palesztin elnök formálisan megbízta egy új kormány megalakításával Iszmáil Haníjét, a radikális Hamasz vezette jelenlegi palesztin kormány fejét, amint ebben néhány órával korábban a megállapodtak – jelentette be Nabíl Amr, az elnök tanácsadója.

A megállapodás nem szól Izrael elismeréséről, de a Fatah-mozgalmat képviselő Abbász elnök felszólította a régi-új miniszterelnököt a múltban kötött nemzetközi egyezményeknek és azoknak a megállapodásoknak a tiszteletben tartására, amelyeket a Fatah dominanciájú Palesztinai Felszabadítási Szervezet kötött meg. A szövegbe belekerült az az ígéret, hogy a kormány tiszteletben tartja az Izraellel korábban kötött békemegállapodásokat. A megállapodás szerint Haníjénak öt héten belül kell megalakítani a kormányt.


Vége a palesztin belviszálynak? 1

Közös ima a megállapodás után (MTI/EPA)



Háled Mesaal, a Hamasz damaszkuszi száműzetésben élő vezetője kijelentette: a megállapodás „egyesíti sorainkat”. Napközben már megállapodtak a miniszteri posztok elosztásáról. A Fatah delegálhatja a kormányfő helyettesét. Egy név nélkül nyilatkozó forrás szerint „kilenc minisztérium jut a Hamasznak, hat a Fatahnak, további négy pedig más formációknak”. Független minisztert neveznek ki öt tárca, köztük a külügyi, a pénzügyi és a belügyi élére.

Független külügyminiszter

A külügyminisztérium vezetésével a Hamaszhoz és a Fatahhoz egyaránt közel álló Zijád Abu-Amrot bízzák meg, a pénzügyminisztériumot pedig a mindkét szervezettől független Szalám Fajjád fogja vezetni.

A Hamasz irányíthatja majd az oktatási, a vallásügyi, a munkaügyi, az önkormányzati, az igazságügyi, a távközlési, a gazdasági, valamint a sportminisztériumot az egységkormányban, illetve delegálhat egy tárca nélküli minisztert. A Fatahnak juthat az egészségügyi, a szociális, a közmunkaügyi, a közlekedési, a mezőgazdasági, valamint a foglyok ügyeivel foglalkozó minisztérium. A palesztin parlamentben jelen lévő egyéb szervezetek felelnek majd a tájékoztatási, a nőügyi, az idegenforgalmi és a kulturális tárcákért. A tárcák vezetőit még egyik mozgalom sem nevezte meg.

Fontos kérdés

Lényeges kérdés, hogy a megszülető palesztin egységkormány hogyan fog viszonyulni Izraelhez, hiszen ettől függhet, hogy a zsidó állam és az Egyesült Államok elismeri-e majd az új kormányt, illetve feloldják-e a jelenleg a palesztinokat sújtó nemzetközi szankciókat.

A két rivális mozgalom vezetői, Abbász és Mesaal szerdán kezdtek tárgyalni Mekkában, fogadkozva, hogy addig nem hagyják el az iszlám szent helyét, amíg megállapodásra nem jutnak. Az egységkormány felállítása hozzájárulhat a két palesztin szervezet között december óta tartó, eddig már több mint 90 halálos áldozatot követelő öldöklés lezárásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik