Nagyvilág

Merényletekre készül az al-Kaida a francia elnökválasztás idején

Az al-Hajat című, Londonban megjelenő arab napilap értesülései szerint több jel arra utal, hogy Franciaországban a Spanyolországban történtek megismétlésére dolgoztak ki tervet.

Az al-Hajatban közölt nyolcoldalas írás a 2004. márciusi madridi vonatrobbantásokra utalt. A lap többek között az al-Kaidához közel álló internetes honlapokra hivatkozott, amelyek támadásokkal fenyegették meg Franciaországot az 2007. tavaszi elnökválasztás kampányával kapcsolatos írásaikban.


A francia polgári titkosszolgálatok szerint viszont nincs olyan elem, amely alapján feltételezhető lenne, hogy az al-Kaida franciaországi merényletekre készülne. Egy nevének elhallgatását kérő francia titkosszolgálati vezető szerint technikailag és szakmailag nem lehet kizárni a madridi merényletek megismétlődését, ugyanakkor jelenlegi ismereteik szerint nincs olyan adat, amely arra utalna, hogy francia területen merényleteket készítenének elő az elnökválasztás alkalmából.


Újabb videófelvétel


Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnya közzétett pénteken egy videofelvételt, amely a szélsőséges csoport szerint egy CH-46 típusú amerikai helikopter elleni támadásukat mutatja a szunnita felkelők központjában, a nyugati al-Anbár tartományban. A két és félperces felvételen egy erdős területen átrepülő helikopter látható, amely ezt követően a földnek csapódik és kigyullad. Az al-Kaida iraki szárnya a videofelvételhez rövid közleményt is csatolt, melyben állítja: szemtanúk látták, hogy repülőgépekkel 15-20 szénné égett testet szállítanak el a helyszínről.


Az amerikai hadsereg szerint a légi jármű “rutinfeladat” végrehajtása közben zuhant le szerdán, de az eset pontos körülményeit még vizsgálják. A fedélzeten utazó hét katona életét vesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik