Nagyvilág

Teljes káosz a brit közlekedésben

Teljesen összeomlott a csütörtök reggelre lehullott néhány centi hó miatt Dél- és Közép-Anglia, valamint Wales közlekedése. A hó miatt repülőtereket zártak be, ami budapesti járatokat is érint.

A hajnalban kezdődött havazás délelőttre 3-4 centiméternyi vizes hóval borította be Londont és a nagyvárosokat, vidéken 7-10 centis a hó. Az erre az időjárási jelenségre hagyományosan teljesen felkészületlen Nagy-Britanniában azonban ez is súlyos közlekedési fennakadásokat okozott.

Reggel lezárták a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül Stanstedet és Lutont. Ez utóbbira az easyJet és a Wizz Air közlekedtet napi több járatot is Budapestről. A Lutont üzemeltető társaság délelőtti közlése szerint „legalább félnapos” lezárásra kell számítani. Felfüggesztették a járatok indítását és fogadását a walesi főváros, Cardiff repülőterén, valamint az észak-angliai Birmingham és a nyugat-angliai Bristol légikikötőjében is, de utóbbit néhány óra után megnyitották. Jelentős késésekkel, de közlekedtek a járatok a legnagyobb brit repülőtéren, a London nyugati határában fekvő Heathrow-n.

Egy időre lezárták a második legnagyobb londoni repülőtér, a Gatwick kifutópályáját is – ide a Malév közlekedtet napi két járatot Budapestről –, de később itt megindult a forgalom. A London környéki és a dél-angliai autópályákon is komoly fennakadást okozott a havazás, és autópálya-felügyelet felszólította az autósokat, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne induljanak útnak.

Jelentős fennakadásokkal működött a csütörtök délelőtti csúcsidőben a 12 fővonalból álló, 400 kilométeres londoni metró is, amely jelentős szakaszokon a felszínen fut. Az időjárás miatt több száz iskolát zártak be Angliában és Walesben; Birminghamben egyetlen iskolában sem kezdődött meg a tanítás csütörtökön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik