Nagyvilág

Villepin: az amerikaiak veszítettek

Az Egyesült Államok "veszített Irakban" - jelentette ki Dominique de Villepin francia kormányfő egy kedd este megjelent lapnyilatkozatban, s úgy vélte, csak úgy lehet elkerülni a polgárháborút Irakban, ha az amerikaiak és szövetségeseik 2008-ig kivonják csapataikat az arab országból.

Dominique de Villepin a Financial Times című londoni üzleti napilap internetes oldalán megjelent interjúban szorgalmazta egy menetrend fölvázolását a külföldi csapatok Irakból való kivonására. A francia kormányfő – aki négy éve Jacques Chirac francia elnökkel együtt hevesen ellenezte az Irak elleni katonai akciót – azt mondta, csak még több gyilkosság és még súlyosabb válság vár Irakra, ha “nem jelentjük ki, hogy egy éven belül nem lesz több amerikai és brit katona Irak földjén”.


A béke soha sem fog bekövetkezni

Szavai szerint abszurd azt hangoztatni, hogy a külföldi csapatok csak az után távoznak Irakból, hogy az arab országban sikerült békét teremteni és kiépíteni a demokráciát. “Ez sohasem fog bekövetkezni” – jelentette ki, s hozzáfűzte: a könyörtelen diagnózis az, hogy az Egyesült Államok vesztett Irakban.

Szintén kedd este egy másik tekintélyes francia politikus, Philippe Douste-Blazy külügyminiszter az I-Télé franca hírtévében a kormányfő szavait túllicitálva azt mondta, Irakban ma polgárháború dúl, s az “egyedüli megoldás” a külföldi csapatok 2008-ig való kivonása.


Nincs menetrend a csapatkivonásra

A Fehér Ház visszautasította a csapatkivonási menetrend meghatározására vonatkozó francia javaslatot. Gordon Johndroe, nemzetbiztonsági tanács szóvivője rámutatott, “ha kijelölnék a visszavonulás rendjét még azelőtt, hogy az iraki biztonsági erők képesek lennének megvédeni az övéiket, az csak az Irakban dúló erőszak fokozódásához vezetne, ezt pedig nem engedhetjük meg”. A szóvivő hozzáfűzte, Villepin és Douste-Blazy megjegyzéseiben nincs semmi meglepő, azok “korábbi nyilatkozataik logikájába illeszkednek”.

Londonban a védelmi tárca szóvivője közölte: Nagy-Britannia álláspontja nem változott. A brit csapatok mindaddig Irakban maradnak, amíg a bagdadi kormány úgy ítéli meg, hogy szükség van a koalícióra a biztonság fenntartása és az iraki biztonsági erők támogatása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik