Nagyvilág

Átalakul a lengyel kormány

Lemondott hivataláról szerdán Ludwik Dorn lengyel belügyminiszter. Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök jelezte, hogy kormányának átalakítására készül.

A kormányszóvivő közlése szerint Ludwig Dorn megtartja kormányfő-helyettesi tisztségét. Lemondásának okát nem közölték. Vannak olyan feltételezések, hogy valamilyen különleges feladatot kap az új kormányban. Nem megerősített hírek szerint tárca nélküli miniszter lesz az új kormányban.


Maga Dorn szerda déltájban tartott sajtóértekezletén a miniszterelnökkel kialakult véleménykülönbséggel indokolta lemondását. Mint mondta, Kaczynski január végén olyan intézkedések meghozatalát sürgette tőle, amelyeket ő, Dorn nem tartott helyénvalónak, és értük nem akart felelősséget vállalni. Ezért nem látott más kiutat, mint a lemondást.


Przemyslaw Gosiewski, a kabinet munkáját összehangoló állandó bizottság elnöke azt mondta, hogy a miniszterelnök még a nap folyamán közzéteszi az új kormány összetételét.

A lengyel sajtóban olyan meglepő spekulációk jelentek meg, melyek szerint a parlamentben ellenzékben politizáló, jobboldali liberális Polgári Platform (PO) egyik vezetője, Jan Rokita kerülne a belügyminiszteri székbe. Olyan hírek is keringenek Varsóban, hogy Dorn utóda Marek Bienkowski országos rendőrfőkapitány lenne.

Hétfőn távozott posztjáról Radoslaw Sikorski védelmi miniszter. Lemondásának közvetlen kiváltója a radikális nemzeti Antoni Macierewicz katonai kémelhárító főnökkel kialakult viszálya volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik