Nagyvilág

Bírálja az al-Dzsazírát az iraki kormány

Az iraki kormány azzal vádolta meg szerdán az országból két éve kitiltott al-Dzsazíra katari székhelyű pánarab tévéállomást, hogy műsoraival a "halált és rombolást" terjeszti az országban.

A kormány felszólította a parlamentet, hogy tegyen jogi lépéseket a műholdas hírcsatorna ellen, amely az iraki események tálalása miatt bőszítette fel a síiták vezette bagdadi kabinetet.

“Az al-Dzsazíra továbbra is nyilvánosan szégyenteljes módon viszonyul az iraki néphez, s hozzájárul a halál és a rombolás terjedéséhez Irakban. Az al-Dzsazíra megkísérel zűrzavart teremteni az országban, elferdíti a tényeket, és eltereli a nemzetközi közvélemény figyelmét a bűnbandák által elkövetett szörnyű bűntettekről” – olvasható a kormány állásfoglalásában.

Ahmed Sejk, az al-Dzsazíra arab hírszolgálatának főszerkesztője “indokolatlannak, alaptalannak és nevetségesnek” nevezte az iraki kormány vádjait. “Az iraki kormány bűnbakot keres, hogy igazolja saját kudarcát a biztonság és a stabilitás megteremtésében az irakiak számára” – mondta a főszerkesztő.

Az iraki kormány két évvel ezelőtt tiltotta meg az arab hírtévé tevékenységét Irakban, bár a tévéállomás angol nyelvű hírszolgálata jelen van Bagdadban, és sugároz az északi Kurdisztánból is. A kormány azzal vádolja az al-Dzsazírát, hogy szítja a vallási ellentéteket a többségben lévő iraki síita és a kisebbségi szunnita közösségek között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik