Nagyvilág

Washingtoni segély Koszovónak

George Bush amerikai elnök azt javasolta a kongresszusnak, hogy az Egyesült Államok 279 millió dollár pótlólagos segélyt különítsen el Koszovó számára.

A pristinai média arról adott hírt kedden, hogy a Koszovónak szánt segélyösszeg szerepel a költségvetési törvénytervezetben, amelyet hétfőn mutatott be a kongresszusnak az amerikai elnök. Bush azt javasolta, hogy a pénzösszeg folyósítására azután kerüljön sor, hogy eldőlt az ENSZ irányítása alatt álló dél-szerbiai tartomány jogállása.

A Fehér Ház tájékoztatójában az olvasható, hogy Bush javaslatában az amerikai segély legnagyobb részét Izrael, Egyiptom, Afganisztán, Pakisztán, Szudán, Indonézia és Koszovó kapja. A pristinai média arról is hírt adott kedden, hogy a koszovói tárgyalóküldöttség megerősítette: részt vesz a február 13-án Bécsben esedékes státustárgyalások újabb fordulóján.

Martti Ahtisaari, az ENSZ-főtitkár koszovói különmegbízottja azután tűzte ki a tartomány jogállásáról szóló tárgyalások újabb fordulóját, hogy a minap Belgrád és Pristina elé tárta a jogállásra vonatkozó rendezési javaslatát. A pristinai delegáció szóvivője, Skender Hiseni szerint Fatmir Sejdiu koszovói elnök elfogadta Ahtisaari meghívását.


A bécsi tárgyalások előtt a pristinai küldöttség tájékoztatni fogja a tartományi parlamentet arról, hogy milyen álláspontot fog képviselni a megbeszélésen. A pristinai média szerint a péntekre esedékes parlamenti vitára rányomja majd a bélyegét az, hogy a legnagyobb koszovói párt, a kormányzó Koszovói Demokratikus Szövetség már támogatásáról biztosította az Ahtisaari-tervet.


Egyelőre nem világos, hogy Belgrádi képviselteti-e magát a bécsi megbeszélésen, mivel január 21-én tartották Szerbiában a parlamenti választást, és egyelőre még az új parlament sem alakult meg, nem is beszélve a kormányról. Boris Tadic szerb államfő jelezte, hogy kérni fogja a tárgyalások elhalasztását tíz nappal, de Ahtisaari bécsi hivatalában közölték, hogy egyelőre csak Pristina hivatalos válasza érkezett meg a meghívásra.
Ahtisaari a bécsi tárgyalásokkal esélyt kíván adni a belgrádi és a pristinai vezetőknek, hogy reagáljanak javaslatára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik