Nagyvilág

Irán “bizonyítékokat” követel a holokausztra

Az iráni kormány által támogatott Nemzetközi Holokauszt Alapítvány arra kért több európai országot, hogy adja át számára a II. világháború idején elkövetett zsidó holokauszttal kapcsolatos dokumentumait a téma kutatása céljából.

Mohammed Ali Ramin, az alapítvány vezetője arra kérte “Németországot, Ausztriát és Lengyelországot, hogy adják át a zsidók szervezett, II. világháború idején elkövetett lemészárlásával kapcsolatos dokumentumaikat egy független tényfeltáró bizottságnak” – jelentette az Irna hivatalos iráni hírügynökség. Az alapítvány létrehozását a külügyminisztérium által decemberben Teheránban szervezett holokausztkonferencia után Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök rendelte el, aki több alkalommal is kétségbe vonta a holokauszt megtörténtét és nagyságát.

A konferenciát, amelyen számos revizionista és holokauszttagadó történész vett részt, több ország elítélte, megtartását iráni értelmiségiek is bírálták. Az ENSZ-közgyűlés a múlt hónapban fogadott el egy határozatot, amely elítéli a holokauszt tagadását.

A konferencia eredménye Irán “nemzetközi elszigetelődése lett egy olyan ügy kapcsán, amelynek semmi köze nemzeti érdekeinkhez, és semmilyen módon nem segít az elnyomott palesztin népen” – tette hozzá a szerző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik