Nagyvilág

“Soha nem látott” nagyságú iraki offenzíva várható

A biztonsági helyzet javítását célzó, "soha nem látott" mértékű offenzívára készülnek vasárnapi amerikai közlés szerint Bagdadban az amerikai és az iraki csapatok.

A műveleteket – amelyekről Douglas Heckmann, az amerikai haderő ezredese mondta azt, hogy olyanok lesznek, amilyet “a város még soha nem látott” -, iraki részről Abbud Gambar altábornagy irányítja. A 60-as évei elején járó síita Gambar személyéhez hírek szerint az amerikaiak ragaszkodtak egy Núri al-Máliki iraki kormányfő által kiszemelt tábornokkal szemben. Gambarnak két helyettese lesz, egy síita és egy szunnita főtiszt, akik a Bagdadot kettészelő Tigris folyó egyik, illetve másik oldalán elterülő negyedek megtisztítását fogják felügyelni.

A Bagdadban maradt szunniták zöme a Tigristől nyugatra eső városrészben él, a kanyargó folyótól keletre a síiták vannak többségben. A támadást levezénylő parancsnoki központot hétfőn állítják föl. Két iraki újság is tudni vélte, hogy az offenzíva már aznap megindul. Heckmann ezredes elmondta, az erősítésként bevetendő több ezer katona már el is foglalta hadállását.

Az iraki fővárosban és környékén amúgy 15 ezer amerikai katona állomásozik. Az akció elsődleges célja a szélsőségesek és illegálisan tartott fegyverek felkutatása Bagdadban, egyszersmind az átfésült kerületek megtartása. Máliki tavaly májusi hatalomra kerülése óta ez lesz a harmadik próbálkozás a rend helyreállítására Bagdadban.

Az iraki fővárosban az elmúlt hetekben megszaporodtak a súlyos erőszakos cselekmények. Szombaton egy zsúfolt piacon 135 ember halálát okozta egy pokolgépes merénylet. George Bush amerikai elnök az év elején bejelentette, május végéig 21500 fős erősítést küld Irakba. A legutóbbi amerikai intézkedésekre sokan úgy tekintenek, hogy azokkal Washington még egy utolsó próbálkozást tesz arra, hogy megakadályozza Irakban nyílt polgárháború kirobbanását a szunnita és a síita felekezethez tartozó arabok között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik