Nagyvilág

Nem szabad megtámadni Iránt

Tizenöt nagy-britanniai székhelyű szervezet közös tanulmánya szerint katasztrofális következményekkel járna egy Irán elleni katonai akció.

A társadalmi, tudományos és vallási szervezetek által közösen készített tanulmány szerint újabb nagyszabású diplomáciai erőfeszítésekre lenne szükség az új konfliktus elhárítása végett, ha az USA katonai támadást indít Irán ellen. Az Egyesült Államok és Izrael fokozottan ostorozta Iránt az utóbbi hetekben atomprogramja és az iraki eseményekbe történő állítólagos beavatkozása miatt. Ennek nyomán olyan találgatások kaptak lábra, amelyek szerint a két állam talán katonai csapást készít elő az iszlám köztársaság ellen. További tápot adott a találgatásoknak, hogy Washington újabb repülőgép-hordozó hajót irányított nemrégiben a Perzsa-öbölbe.

Igazolás lenne?

A tanulmányt készítő 15 szervezet – köztük a Külpolitikai Központ nevű, 1998-ban létrehozott brit külpolitikai “agytröszt”, az Oxfam nevű nemzetközi fejlesztési és segélyezési szervezet, valamint a Nagy-britanniai Muzulmánok Tanácsa – úgy véli: Irán csak igazolva látná nukleáris ambícióit, és felgyorsítaná atomprogramját, ha katonai támadás érné. A támadás hatására megerősödne az iráni vezetőségben a keményvonalasok helyzete, és ez rontaná egy belpolitikai reform esélyeit.

A nyílt ellenségeskedés kirobbanása esetén Teherán nyilván mindent megtenne, hogy megnehezítse az amerikaiaknak az iraki rendteremtést. Várhatólag megszaporodnának a világban a nyugati célpontok ellen intézett terrortámadások. A katonai konfliktus nyomán magasba szöknének az olajárak, súlyos károkat okozva az egész világgazdaságnak – sorolják a tanulmány szerzői az Irán elleni támadásból várható hátrányokat és kockázatokat.

Van még eszköz

“Iránnak még évekre van szüksége az atomfegyvergyártás képességének eléréséhez, van tehát még idő a tárgyalásokra” – szögezte le a tanulmányhoz fűzött szóbeli magyarázatában Stephen Twigg, a Külpolitikai Központ igazgatója. “Teljes képtelenség az a több washingtoni vezetőtől hangoztatott nézet, amely szerint már minden diplomáciai, politikai lehetőséget kimerítettek az Iránnal folytatott alkudozásban” – tette hozzá Ali Anszári, a St. Andrews University nagy múltú skóciai egyetem iráni tanulmányokkal foglalkozó intézetének igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik