Nagyvilág

Lemondott a lengyel védelmi miniszter

Lemondott tisztségéről Radoslaw Sikorski lengyel védelmi miniszter hétfőn – jelentette a minisztériumra hivatkozva a PAP lengyel hírügynökség.

A beszámoló Sikorski távozásának okáról nem szolgált részletekkel. A sajtó hetek óta foglalkozik azzal, hogy a miniszter összekülönbözött helyettesével, a hírszerző szolgálatokat felügyelő Antoni Macierewiczcsel, aki az elnök és a kormányfő bizalmasának számít. Olyan hírek is megjelentek a sajtóban, miszerint az elnöki palotából nyomást gyakoroltak Sikorski menesztése érdekében, mert a miniszter magánbeszélgetésekben élesen bírálta Jaroslaw Kaczynski miniszterelnököt és ikertestvérét, Lech Kaczynski államfőt.

A kormányfő elfogadta Sikorski lemondását, mert „fenntartásai” voltak a miniszter munkájával szemben – mondta Jan Dziedziczak kormányszóvivő a TVN 24 hírtelevíziónak. A 43 éves Sikorski haditudósító volt, a World Press Photo díjazottja, a szoros transzatlanti kapcsolatok elkötelezett híve. 1981-ben, amikor Varsóban hadiállapotot vezettek be, Nagy-Britanniába emigrált. Az oxfordi egyetemen szerzett diplomát filozófiából és politikatudományokból.

Sikorski a nap folyamán sajtóértekezleten tájékoztatja a közvéleményt távozásának okairól – közölte a lemondott miniszter szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik