Nagyvilág

Litvinyenko-ügy: Nagy-Britanniában nyomozhatnak az oroszok

Engedélyt fog kapni az orosz ügyészség arra, hogy Nagy-Britanniában tanúkat kérdezhessen ki Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt megmérgezésének ügyében - közölte a brit The Observer vasárnapi számában.

A lap értesülései szerint John Reid belügyminiszter hivatalos jogi okmányt írt alá, amelynek értelmében az orosz hatóságok nyomozókat küldhetnek Nagy-Britanniába. A britek Oroszországban folytatott vizsgálatával párhuzamosan ugyanis a Kreml is nyomozást indított, amelynek keretében az orosz ügyészek kérelmezték több, Vlagyimir Putyin orosz elnök Nagy-Britanniában élő bírálójának kihallgatását a Litvinyenko-gyilkossággal kapcsolatban.

A határozat értelmében Oroszországnak akár lehetősége nyílhat a számára legnagyobb jelentőséggel bíró tanú, Borisz Berezovszkij egykori média- és olajmágnás – Borisz Jelcin volt orosz elnök holdudvarának meghatározó, majd kegyvesztett alakja – meghallgatására is, aki Moszkvát vádolja Litvinyenko megmérgezésével.

A The Observer cikke szerint a belügyminiszter által aláírt engedély felveti annak lehetőségét, hogy esetleg politikai alku lehet a háttérben, tekintettel arra, hogy a Scotland Yard mindenképp szeretné folytatni vizsgálódásait Oroszországban.

Az orosz ügyészség még januárban kérelmezte mintegy száz Nagy-Britanniában élő orosz ellenzéki tanú kihallgatását a volt titkos ügynök halálának ügyében, de hivatalos választ még nem kaptak Londontól vasárnapi moszkvai közlés szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik