Nagyvilág

Feladta magát két húsz éve körözött terrorista

Csaknem húszéves rejtőzködés után feladta magát a Forradalmi Sejtek elnevezésű, egykori német terrorista szervezet két tagja - közölték vasárnap délután Berlinben.

Az illetékes hatóságok megerősítették a Der Spiegel című hetilap internetes kiadásának értesülését, amely szerint a két terrorista tevékenységgel vádolt személy már hetekkel ezelőtt megadta magát, miután ígéretet kaptak arra, hogy szabadlábon védekezhetnek. A hatóságok közlése szerint egy 58 éves nőről és egy hasonló korú férfiről van szó. Azzal vádolják őket, hogy 1986-ban több társukkal együtt merényletet kíséreltek meg egy berlini kutatóintézet ellen. A merénylet során személyi sérülés nem történt, de súlyos anyagi károk keletkeztek.

A szövetségi ügyészség szóvivője bejelentette, hogy a két szóban forgó személyre mindenképp bírósági tárgyalás vár. Ugyanezt erősítette meg Brigitte Zypries igazságügyi miniszter is, aki szerint a bírósági felelősségre vonás nem maradhat el. A két terroristának az 1986-os merénylet után nem sokkal nyoma veszett, mígnem tavaly decemberben megadták magukat az illetékes hatóságoknak.


A Forradalmi Sejtek elnevezésű, szélsőbaloldali szervezet 1973-ban alakult, s a hetvenes évek végén, illetve a nyolcvanas években csaknem kétszáz gyújtogatásos, illetve robbantásos merényletet követett el a szövetségi köztársaságban. A szervezet több tagját annak idején letartóztatták és hosszabb-rövidebb börtönbüntetésre ítélték. A szervezet fő célkitűzése a társadalmi rend erőszakos megváltoztatása volt. A nyolcvanas évek második felétől tevékenysége egyre inkább a Németországban tartózkodó külföldiek ellen irányult. A Forradalmi Sejtek a kilencvenes évek elején feloszlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik