Nagyvilág

Óva intette az elszakadástól a szerbeket a koszovói miniszterelnök

Agim Ceku koszovói miniszterelnök szombaton figyelmeztette a koszovói szerbeket: ne próbálják meg elszakítani az általuk lakott területeket a dél-szerbiai tartománytól.

Ceku utalt arra, hogy egyik fél sem elégedett maradéktalanul a tervvel, amely nem elégíti ki a koszovói albánok függetlenségi követelését, de a Koszovó északi részén élő szerbek törekvése a tartomány kettészakítására nem érheti el célját. “Meg kell érteniük, hogy nem 1991-et írunk. Nem tehetik azt, amit a horvátországi szerbek tettek. Ez egyszerűen nem fog működni” – jelentette ki.

A horvát függetlenségi háború idején, 1991 és 1995 között az ottani szerb kisebbség, Belgrád támogatásával, kiszakított magának egy térséget és önkényesen, Krajinai Köztársaság néven függetlennek kiáltotta ki. A horvát hadsereg a háború utolsó napjaiban foglalta vissza a területet.

“Ez a dokumentum szavatolja Koszovó területi integritását, és egész Koszovót a koszovói intézmények fogják kormányozni” – hangoztatta a miniszterelnök. A koszovói szerbek kiválással fenyegetőztek arra az esetre, ha a tartomány elszakad Szerbiától. A térségben maradt 100 ezer szerb nem egészen fele az Ibar folyótól északra él, a többiek elszigetelt enklávékban. A megosztottság mélységét szemlélteti, hogy a szerbek lakta területekre még Ceku miniszterelnök sem látogathat el biztonságban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik