Nagyvilág

Fico: igazságtalan és helytelen az iraki háború

Robert Fico szlovák kormányfő abból az alkalomból tartott sajtótájékoztatót, hogy a hazafelé tartó szlovák katonák elhagyták Irak területét, s már Kuvaitban tartózkodnak.

Fico elmondta, hogy az aknaszedő műszaki alakulat szerdán hagyta el Irakot, és Bagdadban öt szlovák tiszt maradt, akik a továbbiakban a NATO kiképzőprogramjában vesznek részt. Rajtuk kívül még hat további tiszt tartózkodik majd Irakban, akik a Tartós Szabadság fedőnevű hadművelet stábjában maradnak. A hazatérő 75 szlovák katona várhatóan február végén érkezik meg, fegyverzetük csak később, április első napjaiban – hajóval és teherszállító repülőgépeken – jut haza.

Az Irakban korábban már megfordult Fico a SITA hírügynökség szerint pénteken úgy fogalmazott, hogy miután idegen katonai erők léptek Irak területére, az “óriási feszültséget okozott”.

Irakban “katasztrofális állapotok” vannak, de az ország biztonságának kérdése “csakis és kizárólag Irak belső biztonsági erőire” kellene tartozzon. Szlovákia nem zárkózik el attól, hogy segítse Irakot, hiszen négy önjáró aknaszedő berendezést, egyéb muníciót hagy maga után ajándékul, és készséggel vállalkozik arra, hogy Szlovákia területén képezzen ki iraki rendfenntartókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik