Nagyvilág

Elnök akar lenni a “parasztvezér”

A "gazdasági liberalizmus elleni választói felkelést" hirdetve José Bové csütörtökön Párizsban bejelentette, hogy elindul a következő francia elnökválasztáson.

Az európai alkotmányos szerződést elutasító és antiliberális aktivistákkal körülvéve “Elindult egy másfajta világ” felirat alatt a parasztmozgalmak vezéregyénisége hangsúlyozta: azt a közös akaratot szeretné megtestesíteni, amely a “jobboldalt és szélsőjobboldalt akarja megverni, és egy baloldali alternatívának kívánja a reményt visszaadni”.

Annak ellenére, hogy nem sikerült az antiliberális baloldali mozgalmak egyetlen közös jelöltjeként indulnia az elnökválasztáson – és ezért tavaly novemberben egyszer már visszalépett a jelöltségtől -, Bové most a társadalmi átalakulás környezetvédő, antirasszista és feminista baloldali erőinek összefogásáért kívánja a harcot folytatni. Egyúttal politizálni kíván a szerinte veszélyes jobboldali Nicolas Sarkozy és az átalakulásról lemondott baloldalt megtestesítő Ségolene Royallal szemben a társadalmi bizonytalanságtól és a diszkriminációtól szenvedő “szónélküliek szóvivőjeként”.


José Bové jelöltségét 35 ezren kérték petícióban, de ahhoz, hogy hivatalos jelölt lehessen, még meg kell szereznie a francia választási törvények alapján szükséges ötszáz önkormányzati vezető támogató aláírását is. Elsősorban azonban a börtönbüntetést kell elkerülnie egy génkezelt kukoricaültetvény 2005-ben elkövetett önkényes elpusztításáért. A bíróság február 7-én hozza meg ítéletét.


A közvélemény-kutatási felmérések jelenleg 1 és 3 százalék közé teszik Bové támogatottságát. Megfigyelők pedig azt hangsúlyozzák, hogy a jelölés még inkább megosztja a radikális baloldalt, amelynek eddig öt képviselője jelezte, hogy indul a francia elnökválasztáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik