Nagyvilág

Régiségcsempész-hálózatot lepleztek le Olaszországban

Illegális szicíliai ásatásokból származó régészeti leletek külföldre csempészésével foglalkozó, szerteágazó hálózatot göngyölítettek fel Olaszországban és több más nyugat-európai országban végrehajtott rajtaütések során.

Szerdán hajnalban összesen 35 gyanúsított kezén kattant a bilincs Olaszország különböző tartományaiban, de főleg délen. További 17 személy ellen eljárás indult, s házkutatást tartottak több nyugat-európai nagyvárosban is, köztük Münchenben, Barcelonában és Zürichben.

A letartóztatott személyeket azzal gyanúsítják, hogy engedély nélkül fosztogattak régészeti lelőhelyeket Szicíliában, a régiségeket külföldre adták el, sőt hamisítottak is tárgyakat.

Az olasz hatóságok közlése szerint sok gyanúsított számára szabályszerű hivatássá vált a régiségekkel való tiltott üzletelés. A komplett hálózatban minden egyes kis csoportnak megvolt a maga pontosan kijelölt szerepe.

A hálózat egyik kulcsembere egy gelai kereskedő, a szicíliai Caltanissetta közelében. Nála nagyobb összegű készpénzt is lefoglaltak. Külföldön egyebek közt a spanyolországi Barcelona egyik legnagyobb régiségkereskedésében és egy zürichi magánlakásban, a hálózat két legjelentősebbnek vélt külföldi lerakatánál tartottak házkutatást. A rajtaütés során mintegy 2000 régiséget foglaltak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik