Nagyvilág

Újfasiszta nosztalgia Szlovákiában

A Nemzet joga címmel rendszeresen újfasiszta mellékletet jelentetett meg a hazafias hagyományokat ápoló szlovák közintézmény, a Matica Slovenská egyik nyitrai kiadványa.

A kiadó indoklása szerint a Matica Slovenská nyitrai helyi szervezetének művelődési háza azért vállalt közösséget az újfasiszta nosztalgiákat ápoló Szlovák Megújhodási Mozgalommal (SHO), mert a hírmondóikat közös kiadványként olcsóbban tudják megjelentetni.

A közös kiadványról napvilágot látott hír nyomán a Pozsonyban megjelenő Új Szó arról számolt be, hogy az SHO honlapján „a sovinizmus, az antiszemitizmus, a zsigeri magyarellenesség, az állami paternalizmus, sőt, a demokratikus alapértékek megkérdőjelezésének egyvelegével” találkozhat az olvasó. A magyarokat „ugorokként” emlegető szerzők nagy vehemenciával támadják a privatizációt, félreérthetetlenül zsidóellenes értekezést tesznek közzé, és nekiszegezik a kérdést az olvasónak: vajon nem kellene-e bűnvádi eljárást indítani Malina Hedvig ellen.

A nyitrai magyar egyetemistát, Malina Hedviget – állítása szerint – két ismeretlen bőrfejű tavaly nyáron azért verte meg, mert magyarul beszélt. A rendőrség azonban azt állapította meg, hogy megveretésének történetét a diáklány találta ki. Az SHO honlapjának egyik hozzászólója szerint Malina Hedviget hazaárulásért kellene bíróság elé állítani és elítélni.

A Matica Slovenská magyarellenes és fasizmussal kacérkodó nézetei régóta ismertek. A két Dzurinda-kormány sem tudott vagy akart ezzel nyíltan szembenézni” – írja a magyar napilap. Most a „Fico-Slota-Meciar hármas” megduplázta a Matica költségvetését, évi negyvenmillió koronával (293 millió forint) gazdálkodnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik